Kultura

FOTO/VIDEO Otvorena izložba ‘Promidžbeni plakat četrdesetpeta’

FOTO/VIDEO Otvorena izložba 'Promidžbeni plakat četrdesetpeta'

Izložba ‘Promidžbeni plakat četrdesetpeta’ otvorena je u ponedjeljak navečer u prostoru Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici.

– Ovom zanimljivom izložbom DPDS je želio iskoračiti u nešto moderniju povijest našeg grada i države. Prikazavši ovo razdoblje povijesti htjeli smo reći kako uistinu ne može i ne smije biti tabua u prikazu povijesti i njenom vrednovanju. Sve što smo preživjeli treba na neki način vrednovati te prikazati budućim generacijama. Uz jednu malu napomenu: imamo biblijsku simboliku, jer Biblija kaže da je Židovima trebalo 40 godina za izaći iz Egipta i prijeći Sinaj. Naravno da nikome ne treba toliko vremena, ali je 40 godina trebalo proći kako bi umro onaj zadnji rob koji je živio u Egiptu, kako ne bi bilo živih svjedoka tog ropstva. Tako će i nama trebati još koja godina kako bismo započeli nešto bolje za nas – istaknuo je tom prilikom predsjednik DPDS-a Denis Orlić.

– Baš zbog ovakvih izložbi dragocjena je uloga DPDS-a kao jedne od rijetkih nezavisnih kulturnih udruga koju vezuje sjećanje zajednice. Ova zbirka plakata je vrijedna kao sjećanje jer pripada jednom čovjeku koji ju je skupio i očuvao kao relikvijar sjećanja. Pri sastavljanju izložbe nismo se bojali sadržaja, ali ni strukovnog dijela. Političari kažu kako povijest treba ostaviti povjesničarima, što smatram pogrešnim. Što više kao društvo i obitelj povijest ostavljamo povjesničarima to će biti više problema. Zato su ovakva sjećanja potrebna da bi se društvo relaksiralo – kazao je na otvaranju član DPDS-a Vlaho Bogišić.

Izložba ostaje otvorena do 5. lipnja.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist