Kultura

FOTOGALERIJA Prvi korak ka otkrivanju samozatajne Zenaide Bandur

FOTOGALERIJA Prvi korak ka otkrivanju samozatajne Zenaide Bandur

Izložba dosad nedovoljno poznate slikarice rodom iz Stona Zenaide Bandur otvorena je u petak navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Autorice izložbe Sanja Žaja Vrbica i Rozana Vojvoda dubrovačkoj su javnosti ponudile portrete, žanrovske scene, sakralne prizore i mrtve prirode u tehnici ulja i akvarela. Djela su posuđena iz dubrovačkih, (malo)stonskih, zagrebačkih i splitskih privatnih zbirki i muzejskih kolekcija.

-Bandur je u dubrovačkom krugu umjetnika 20. stoljeća na neki način pobjegla, nestala. Jedna je od onih zaboravljenih umjetnika pa nam je zato ova izložba draga i nama važna. Bandur je stvarala samozatajno, a voljela je to što je radila, a radila je kontinuirano, sve do svoje smrti 1946. godine. U njenom opusu vidljivi su razni utjecaji, ali nalazimo i portrete osoba koje su bili dio tih krugova. Na posljetku, kroz nju možemo iščitati kakva je bila uloga jedne žene toga doba – istaknuo je ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović.

Zenaida Bandur (Ston, 12. 4. 1885. – Zagreb, 19. 7. 1946.), rođena Ercegović, svoje prve slikarske poduke dobiva kod dubrovačke amaterske slikarice Domenike Suhor te povremeno od Vlaha Bukovca i Mata Celestina Medovića. Dana 22. veljače 1905. godine udala se za Antuna Bandura, veleposjednika i načelnika iz Malog Stona, a potom 1910./11. nastavila svoje školovanje na Državnoj ženskoj zanatskoj školi u Splitu, gdje poduke u crtanju i slikanju dobiva od Emanuela Vidovića.

Oko 1928. seli se u Zagreb, živi u Heinzlovoj ulici 19, a 1928. godine postala je članicom i blagajnicom novoosnovanog Kluba likovnih umjetnica. Odlazi na studijska putovanja u Rim, Firencu, Veneciju, Beč i Pariz.

Tijekom četiri desetljeća ostvarila je veći broj djela u tehnikama ulja na platnu, akvarela, crteža pastelom, ugljenom i olovkom, a tematski se orijentira na portrete, mrtve prirode, figuralne kompozicije pretežno folklorne tematike, pejzaže i sakralne kompozicije.

Njena djela nalaze se u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Etnografskog i Arheološkog muzeja u Splitu te brojnim privatnim i crkvenim zbirkama u Dubrovniku, Stonu i Zagrebu. Tijekom života izlagala je na tridesetak skupnih izložbi, ali nije organizirala niti jednu samostalnu izložbu.

Izložba se može pogledati do nedjelje 30. srpnja 2017. godine.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović