Kultura

FOTO/DULIST NA IZLOŽBI LEONARDA DA VINCIJA Navratite u Zagreb i isprobajte strojeve slavnog umjetnika!

FOTO/DULIST NA IZLOŽBI LEONARDA DA VINCIJA Navratite u Zagreb i isprobajte strojeve slavnog umjetnika!

Svjetska izložba ‘Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi’ nakon nekoliko europskih gradova, jučer je stigla i u Zagreb, a možete ju posjetiti svaki dan od devet do 19 sati u Kineskom paviljonu Zagrebačkog velesajma.

Kako se radi o izložbi koju bi svatko trebao posjetiti, ni DuList nije propustio ovu priliku! Kako bismo pažljivije zakoračili u ovaj genijalni um, nakratko smo popričali i s Augustom Biagijem, direktorom Muzeja Leonardo da Vinci u Rimu.

– Prije zagrebačke, izložba ‘Leonardo da Vinci i njegovi izumi bila je u Abu Dhabiju, Istanbulu te Beču. Radi se o radovima iz stalnog postava muzeja ‘Da Vinci’ u Rimu. Radi se o interaktivnoj izložbi, odnosno moguće je vidjeti i isprobati strojeve, a veliki naglasak stavljamo na replike strojeva. Također, možete vidjeti puno izložbenih crteža i skica, koje pružaju uvid u Leonardove studije anatomije i strojeva – kazao je za DuList Augusto Biagi, koji je otkrio i kako će uskoro u Milanu biti nešto drukčija izložba, odnosno bit ćeizložena orginalna djela i slike, te i ‘Codex Vincinianus’.

Stoga, na zagrebačkoj izložbi moguće je interaktivno doživjeti strojeve, odnosno isprobati način na koji ove fascinantne sprave umjetnikovog bogatog opusa rade.

Također, u Zagrebu možete vidjeti i neka od najvažnijih da Vincijevih djela – skice Mona Lise, Posljednje večere te Autoportret.

Biagi je otkrio i još jednu zanimljivost – otvara se mogućnost suradnje hrvatskih i talijanskih muzeja, odnosno gostovanja hrvatskih muzeja u Italiji.

Da-Vinci-Zagreb-013

 

Augusto Biagi, ravnatelj Da Vincijevog muzeja u Rimu, ispred umjetnikovih skica odjeće za vjenčanje

Stoga, ako vas put nanese u Zagreb do kolovoza, svakako ne propustite ovu vrijednu izložbu na kojoj, osim uvida u umjetnikov život, možete i saznati nešto novo, isprobati ‘tenk’, vidjeti peraje, doživjeti letjelice iz da Vincijevog doba, te možda najintrigantnije – nasmiješiti se napoznatijem licu povijesti umjetnosti, zagonetnoj Mona Lisi…

O izložbi:
Izložba obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa. Sada imate mogućnost doživjeti nasljeđe velikog genija uživo, na način da upravljate nekima od izloženih strojeva te nakratko otputujete u Leonardovo doba, ili preciznije – u Leonardov genijalni um.

Da-Vinci-Zagreb-05

Umjetnikova vizija peraja 

Leonardo da Vinci sinonim je za inovacije i kreativnost. Nasljeđe tog genija su neobične naprave koje je izumio, veličanstvena umjetnička djela i crteži koje je stvorio te koji još i danas, nakon više od 500 godina, u nama izazivaju strahopoštovanje.
Nakon proučavanja njegova djela »Codici Vinciani«, držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence, uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju.
Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu…stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija i njegovim poznatim zapisima.

Da-Vinci-Zagreb-09

Tenk 
Izložba je pažljivo zamišljena i oblikovana sa svrhom da privuče pojedince što različitijih interesa te im omogućuje da sami istraže jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena. Genij Leonarda da Vincija još uvijek živi, nadahnjujući maštu i izazivajući divljenje u svakom od nas.

 

Promo fotografije: Menart BPM

Pročitajte još

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist