Županija

FOTO U puni pogon puštena VE Rudine vrijedna 400 milijuna kuna

FOTO U puni pogon puštena VE Rudine vrijedna 400 milijuna kuna

Puštanjem u puni pogon vjetroelektrane Rudine u blizini Slanog, sjeverozapadno od Dubrovnika, kapaciteti opskrbe električnom energijom iz vjetra u Hrvatskoj porasli su za više od 10 posto, čime je smanjena i ovisnost o uvozu energije.

Vjetroelektrana instalirane snage 34,2 megavata (MW), vrijedna oko 400 milijuna kuna, opskrbljivat će strujom nekoliko tisuća kućanstava i poduzeća, a njezinim priključivanjem umanjit će se ispuštanje ugljikova dioksida za više od 24 tisuće tona godišnje.

Svečanosti puštanja u rad uz predstavnike investitora, austrijske kompanije RP Global, prisustvovali su čelnici lokalne samouprave, istaknuti stručnjaci iz energetske industrije kao i predstavnici međunarodnih financijskih institucija.

-Investiranje u nove energetske kapacitete iz obnovljivih izvora povećava konkurentnost lokalnoga gospodarstva, ali i kvalitetu života stanovništva. Ponosni smo što ovom vjetroelektranom možemo dati doprinos daljnjem održivom razvoju Dubrovnika i okolice, kao dragulja hrvatskog i europskog turizma – istaknuo je predsjednik Uprave RP Globala Gerhard Matzinger.

Izgradnja vjetroelektrane Rudine započela je u kolovozu 2014., a građevinski dio radova završen je potkraj prošle godine. U investiciji od ukupno 53 milijuna eura, uz RP Global, sudjelovali su s 42,5 milijuna eura Unicredit i Međunarodna financijska korporacija (IFC), dio Svjetske banke. Vjetroagregate pojedinačne snage 2,85 MW isporučio je General Electric.

Rudine su drugi projekt RP Globala u Hrvatskoj nakon vjetroelektrane Danilo snage 43,7 MW, izgrađene u blizini Šibenika. RP Global je preko tih dvaju projekata u hrvatsko tržište uložio ukupno 123 milijuna eura, čime je postao najveći operator energije vjetra u Hrvatskoj, s tržišnim udjelom od oko 20 posto.

– Vjetroelektrana Rudine u potpunosti je usklađena s iznimno zahtjevnim pravnim okvirom i najvišim ekološkim standardima, a nalazi se na lokaciji koja omogućuje vrlo učinkovitu upotrebu vjetra kao izvora energije. Vjerujemo da je njezino puštanje u rad početak novog investicijskog zamaha na području energije vjetra, za što Hrvatska ima izvrsne prirodne preduvjete – rekao je Bojan Reščec, direktor RP Globala Hrvatska.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist