Županija

FOTO Šest pontona dugih 600 metara, a na njima 500 vezova za našu čeljad

FOTO Šest pontona dugih 600 metara, a na njima 500 vezova za našu čeljad

Svečanost povodom završetka dvanaest milijuna kuna vrijednih radova na prvoj fazi uređenja komunalne lučice sa šest plivajućih pontona sidrenog sustava, ukupno dugih 600 metara, za 500 vezova za domaće korisnike održana je u četvrtak ujutro na Batali.

-Dva milijuna kuna osigurano je iz sredstava ŽLUD-a, a deset milijuna kuna iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koji će se vraćati kroz idućih dvanaest godina. Cijene veza se nakon ovog ulaganja neće mijenjati, jer su određene pravilnikom Ministarstva pomorstva, po kojem se može naplatiti najviše 200 kuna po dužnom metru. Na njih smo smjestili i još uvijek smještamo 500 plovila domaćeg stanovništva koji imaju važeći ugovor sa Županijskom lučkom upravom Dubrovnik – istaknuo je tom prilikom ravnatelj ŽLUD-a Željko Dadić.

-Druga faza ovisi o financijama. Mi smo se s prvom fazom financijski iscrpili. Vidjet ćemo s predstavnicima Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije mogu li se iznaći sredstva za uređenje istezališta, hortikulture te parking mjesta, odnosno kada će se raditi dvotračna prometnica na Lapadskoj obali, na koju će se nasloniti postojeći pontoni. Onda bismo, u zajedničkom interesu, ostvarili drugu fazu – rekao je Dadić.

-Potražnja za vezovima je jako velika, puno veća od ponude. Mi smo napravili ono što nam je zadano Urbanističkim planom uređenja gruškog akvatorija. Dio gdje je koncesija dodijeljena luci nautičkog turizma bilo je bolje ostaviti za domaće stanovništvo. Time bi se u Dubrovniku riješio problem s komunalnim vezovima. A ovako će se u budućnosti trebati promišljati o nekim novim lokacijama, zajedno s Gradom i Županijom, a prema prostornim planovima. Postoji lokacija u lučici Solitudo, gdje su trenutno ‘divlji’ vezovi, odnosno nisu pod ingerencijom ŽLUD-a, ali treba tražiti i dalje – kazao je Dadić.

-Čestitam ŽLUD-u jer ovakav projekt nije jednostavno ostvariti. Projekt je potrajao, zbog problema s dozvolama, studijama utjecaja na okoliš i zatvaranjem financijske konstrukcije. Dobro je da korisnici neće uslugu plaćati skuplje te da su svi dosadašnji korisnici veza našli svoje mjesto. Projekt je reprezentativan i svojim izgledom, kakav ovaj grad zaslužuje – izjavio je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

-Treba razmišljati što dalje. ŽLUD je već puno ulagala ove godine na području Dubrovnika, od pristaništa u Gružu, starog Porta, Šipana, Komolca. Sve što se ovdje zaradi, uz sredstva Grada Dubrovnika, ulaže se u daljnji razvoj. Trebaju ŽLUD i Grad Dubrovnik reći što im je prioritet, a mi ćemo to podržati. Naravno da sve ovisi o mogućnosti financiranja. Očekujem ono što je dosad izostalo, da Grad Dubrovnik osim lijepih najava počne financijski uđe u ovakva ulaganja, jer će to onda ubrzati realizaciju ovakvih projekata – istaknuo je Dobroslavić, dodavši kako su u tijeku pripreme za vrlo važne projekte ribarskih luka u Veloj Luci i Sustjepanu, proširenja luke u Ublima i Cavtatu, nove trajektne luke u Perni te pristaništa u Korčuli.

-Ovo je jedna od najmodernijih lučica u državi, a drago mi je da se cijene neće povećavati. Grad Dubrovnik je spreman pomoći ostvarenju druge faze, od istezališta i hortikulture do parkinga – rekao je zamjenik direktora Luke Dubrovnik te gradski vijećnik Željko Raguž

-Bilo bi pogrešno ne reći da nismo zadovoljni, ovo je sad puno bolje. Pristup barkama je svima osiguran, a nadamo se da će održavanje biti u nekom omjeru i smanjeno. Naravno da uvijek može biti bolje. Kaže se da su vlasnici brodica sretni dvaput u životu: kad je kupuju te kad je prodaju. Nadam se da se ovim projektom ta uzrečica neće potvrditi te da će većina ipak biti zadovoljna – izjavio je korisnik veza Nikša Mojaš iz Športsko ribolovnog društva Batala.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist