Natrag
23.8.2017 16:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Plenković: Morat ćemo uvesti više stranih radnika; Franković: Dubrovčani građani drugog reda za Croatiju Airlines

1.7.2017 @ 14:12 Dulist Hrvatska
11;11

Podijelite:

Premijer RH Andrej Penković rekao je u subotu u Dubrovniku kako će se odluka o uvozu stranih radnika morati revidirati s obzirom na manjak radne snage u pojedinim zanimanjima, a gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković požalio se da Croatia Airlines tretira Dubrovčane kao građane drugog reda.

Plenković se u Dubrovniku sastao s gradonačelnikom Matom Frankovićem te županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem, a istaknuo je kako su obojica na sastancima kao prioritet istaknuli prometnu (ne)povezanost i zračne linije kao problem.

– Vlada RH ima poseban afinitet prema ovoj županiji s obzirom na njezinu slabiju prometnu povezanost. Župan i gradonačelnik godinama su jasno artikulirali potrebu izgradnje Pelješkog mosta. Zajedno smo došli u fazu da su sredstva odobrena i da će se projekt realizirati.Vezano za Dubrovnik, razumijemo probleme koji dolaze sa većim brojem turista koji dolaze sa kruzera, a koji bi trebali biti u onom broju koji grad može apsorbirati, posebice jer se radi o gradu koji je pod UNESCO-ovom baštinom i zahtijeva jedan uređeniji protok gostiju. No važno je da se grad i županija razvijaju i kao sveučilišno središte koje će privući mlade ljude i da se razvija jedna jadranska i mediteranska dimenzija hrvatske politike, a sve na tradiciji Dubrovačke Republike-  rekao je Plenković.

Odgovarajući na novinarski upit o tome kako će se Vlada postaviti prema problemu nedostatka radne snage, premijer je rekao kako je to problem cijele hrvatske obale, ali i drugih sektora poput građevinarstva.

– Zaposlenost nam raste, mislim da smo s 1. srpnja ispod 170 tisuća nezaposlenih, ali još uvijek nam fali radnika u pojedinim zanimanjima.Ove godine povećali smo kvotu za uvoz stranih radnika u određenim zanimanjima, no očito ćemo morati redefinirati tu odluku. Očekujem kvalitetniji priljev zahvaljujući i slobodnom kretanju radnika unutar Europske unije – rekao je Plenković.
Upitan smatra li da se obuhvat projekta golfa na Srđu treba smanjiti s 310 na 100 hektara Plenković je odgovorio kako je to odluka na razini Županije, no kako je Hrvatskoj u interesu izbjegavanje sudskih sporova kao i osiguravanje stabilne i sigurne investicijske klime u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković istaknuo je kako je specifičnost Dubrovnika u njegovom brzom razvoju koji je potrebno kontrolirati.
-Potrebno je stoga naći rješenja i mehanizme kako bi grad bio organiziraniji. I župan i gradonačelnik rekli su kako je prometna povezanost zračnim vezama prioritet koji će osigurati daljnji razvoj – rekao je Jandroković.

Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je s premijerom i predsjednikom Hrvatskog sabora razgovarao o autocesti kroz Dubrovačko-neretvansku županiju, povezivanju Zračne luke Dubrovnik s gradom i Osojnikom, povezivanju otoka i brzoj Pelješkoj cesti.
– Razgovarali smo i o prevažnom projektu Centra za gospodarenje otpadom koji je bio zastao. Nadam da će se on sada nastaviti, ne vidim drugog rješenja. Razgovarali smo i o centru kompetencije za agrume koji želimo realizirati u dolini Neretve i vrlo važnom projektu kongresnog centra u Dubrovniku – rekao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zahvalio se premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Jandrokoviću na dolasku, te istaknuo kako ih je izvijestio o uspostavljanju političke stabilnosti i usvajanju proračuna, ali i aktualnim problemima.
– Imamo problema oko avionskih linija, činjenica je da su građani Dubrovnika, građani drugog reda za Croatiu Airlines. Na to sam upozorio premijera i zamolio ga za intervenciju kako bi se to u budućnosti promijenilo. Razgovarali smo i o Terminalu za kruzere i jasno je kako bi Grad trebao biti aktivni sudionik u bilo kakvom budućem planiranju tog projekta – rekao je Franković.
Inače, Franković je i na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća govorio o tome kako su redovi letenja za Dubrovnik potpuno nepovoljni za stanovnike juga Hrvatske, ali i kako je Croatia Airlines povisila cijene karte kada je Grad Dubrovnik uveo subvenciju za letove za Zagreb.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana