Kultura

FOTO Otvorena izložba ‘Sveti Vlaho u Italiji: mjesta čašćenja, kult i proslave’

FOTO Otvorena izložba 'Sveti Vlaho u Italiji: mjesta čašćenja, kult i proslave'

Izložba Sveti Vlaho u Italiji: mjesta čašćenja, kult i proslave’ otvorena je ovaj petak u Žitnici Rupe, a možete ju pogledati sve do 7. srpnja ove godine!

Fascinantan postav, prvi put prikupljen i predstavljen na jednom mjestu, prikazuje nam građu o proslavama sv. Vlaha diljem Italije, a izložba je nastala kao međunarodni istraživačko-izložbeni projekt između Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja i organizacije Etnolaboratorio iz Rima.

Glavni partner u projektu Eolo Etnolaboratorio per il Patrimonio Culturale Immateriale stručna je organizacija koja okuplja antropologe s bogatim iskustvom u provođenju terenskih istraživanja te u audiovizualnom bilježenju i dokumentiranju različitih fenomena nematerijalne kulturne baštine na području Italije.

Ovaj je međunarodno istraživačko-izložbeni projekt nastao u povodu 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha kao i godine sv. Vlaha proglašene od Grada Dubrovnika, ali i u sklopu nastojanja da se Svečev lik, koji je duboko upisan u povijesno i u živo tkivo zajednice i Grada, pokaže kao neiscrpno vrelo tema, ali i kao simbol koji nas spaja s drugim europskim zemljama.

Voditelj projekta je kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre, a suradnica na izložbi je kustosica Lana Milošević Đerek.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović