Kultura

FOTO Otvorena izložba akademskog kipara Petra Dolića

FOTO Otvorena izložba akademskog kipara Petra Dolića

U prostorijama Društva prijatelja Dubrovačkih starina u petak je otvorena Izložba slikoreljefa akademskog kipara Petra Dolića naziva ‘Dubrovnik okom turiste iza kantuna’.

Petar Dolić jedan je od najboljih kipara u Hrvatskoj koji je do sada izlagao na 55 samostalnih izložbi i 60 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Ovo je inače njegovo drugo predstavljanje u Dubrovniku nakon izložbe u galeriji ‘Talir’ održanoj 2005. godine.

Andrija Seifried naglasio je kako njegova surdanja s umjetnikom traje već duži niz godina te su zajedno održali nekoliko izložbi.

– Kad mi je Petar prije godinu dana rekao kako radi Dubrovnik, bio sam iznenađen. Ali kad sam vidio enormnu količinu rada koju je on napravio, to je bilo preko stotinjak minijatura koje nisam znao što s njima napraviti. Počeli smo ih slagati… Slika do slike, kamen po kamen, ispale su zidine. Bilo je teško izabrati. Rijetko je kad se slikar koji nije iz Dubrovnika usudi se njega dotaknuti, a kamoli naslikati – rekao je Seifried.

Dolić je autor  brojnih skulptura na javnim prostorima u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je poznate ‘Večernjakove milenijske ruže’, ‘Dekanskog lanca’ Veleučilišta Nikola Tesla u Gospiću.  Dobitnik je brojnih vrijednih nagrada kao što su one Sveučilišta u Zagrebu, Nagrada galerije Forum, Spomenik Pomorcu i pomorstvu u Rijeci, prve nagrade na trijenalu hrvatskog akvarela, zatim za spomenik Oluja 95 te za spomenik poginuloj djeci u Domovinskom ratu…

Mnoga njegova djela nalaze se u stalnom postavu muzeja, privatnih zbirki kod nas i u inozemstvu. Radi u različitim materijalima: željezo, drvo, kamen, staklo, bronca, mramor… Živi i stvara u Zagrebu.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist