Natrag
21.8.2017 08:39

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Otkrivena spomen ploča Povelja bugarskog cara Ivana Asena Drugog

29.6.2017 @ 21:35 Dulist Aktualno
18;18

Podijelite:

U parku na Pločama kod Gimnazije Dubrovnik u četvrtak popodne svečano je otkrivena spomen ploča replika Povelje bugarskog cara Ivana Asena Drugog o slobodnoj trgovini Dubrovčana na bugarskom teritoriju.

Uz gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića, ujedno izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske te predsjednika Vlade Republike Bugarske Boyka Borissova, svečanosti su nazočili i veleposlanica Republike Bugarske u RH Tanya Dimitrova, potpredsjednica Vlade Bugarske za pravosudnu reformu i ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva te ministrica za bugarsko predsjedanje Vijećem EU Lilyana Pavlov.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u rujnu prošle godine i službeno je pozdravilo inicijativu te je usvojilo zaključak o postavljanju spomen-ploče na ovoj lokaciji na samom ulazu u povijesnu jezgru s istočne strane.
Naime, Poveljom iz 1230. godine car Ivan Asen Drugi dubrovačkim trgovcima osigurao je slobodan boravak i mogućnost trgovanja na bugarskom teritoriju, pritom deklarirajući neprijateljem svakog tko bi im napakostio.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana