Grad

FOTO Nema više silosa, niče međunarodna trajekna luka

FOTO Nema više silosa, niče međunarodna trajekna luka

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Antun Asić obišli su danas predio na Batahovini na kojem su donedavno bili silosi za cement. Nakon nedavnih uklanjanja silosa, otvoren je prostor za realizaciju međunarodne trajektne luke.

– Silosi za cement postavljeni su davne 1961. godine u sklopu izgradnje hidrocentrale Plat. Jedno povijesno razdoblje je završeno, silosi su služili do neposredno iza rata, a danas su samo jedan neugledan ulaz u Grad. Ovo je uklanjanje radi započinjanja novih investicija, u skoroj budućnosti ovdje će biti plutajući pontoni za brodove, odnosno produženje luke Dubrovnik zbog uskog grla nastalog povećanjem broja brodova na kružnim putovanjima – rekao je Asić te dodao:

– Druga faza je investicija u izgradnju luke za međunarodni trajektni projekt. Trenutno smo oko tog projekta u fazi izrade Studije utjecaja na okoliš. Pri kraju smo idejnog projekta, sve će biti spremno za lokacijsku dozvolu do kraja ove godine, očekujemo da bi ta investicija mogla početi tamo negdje oko 2018. godine. Ne zna se izgleda luke za trajekte, a od EU je dobiven novac da se može izraditi studija koja će pokazati najoptimalnije rješenje -rekao je Asić

Gradonačelnik Vlahušić ovom je prilikom istaknuo kako je važno što s projektom ljetnikovaca počinje otkup zemljišta za izgradnju termianala u Gružu.

-Uklanja se autobusni kolodvor i sve one kuće i skladišta koja nisu potrebna. Vlada je raspisala natječaj, a zemljište između luke i parkinga je predviđen veliki zabavni sadržaj dominantno s akvarijem. Luka tu mora uložiti 136 milijuna kuna najmanje. Počinje uskoro i izgradnja komercijalne marine i cijela slika koju smo proteklih par mjeseci vizualizirali, s uklanjanjem silosa formalno postaje ostvariva – rekao je Vlahušić.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović