Aktualno

FOTO Moći svetog Antuna Padovanskog stigle u Župu svetog Mihajla

FOTO Moći svetog Antuna Padovanskog stigle u Župu svetog Mihajla

Moći svetog Antuna Padovanskog stigle su u nedjelju popodne u Župu svetog Mihajla, a dočekala ih je crkva prepuna vjernika.

Prepoznatljivi moćnik ‘Sveca svega svijeta’, bista u kojoj su sadržane rebrena kost blizu srca i kost samog grla, postavljen je uz oltar, a vjernici su svetog Antuna mogli početi častiti nakon mise.

-Donijeli smo dvije relikvije od samog tijela svetog Antuna, izvučene papinim dopuštenjem iz njegovog groba 1981. godine kako bi s njima mogli hodočastiti po Italiji, Europi i svijetu. Ovo je velika radost i veliki dan za nas hodočasnike, koji smo zajedno sa svetim Antunom došli u Hrvatsku. Sveti Antun ima jako puno prijatelja i štovatelja. Njegov grob i bazilika su daleko od Dubrovnika i mali broj ljudi može mu hodočastiti u Padovu. Zato je sveti Antun stigao iz daleka te je sretan što je mogao doći ususret svim svojim štovateljima. Uzvratiti posjet onima koji su ga došli posjetiti na njegov grob, ali i doći svima onima koji nikad nisu bili u Padovi – izjavio je otav Egidije Canil, redovnik konventualac, koji već desetljećima prati moćnik na hodočašćima.

Canil je župniku crkve svetog Mihajla don Robertu Čibariću predao u trajno vlasništvo Župi sv. Mihajla moći svetog Antuna ‘ex massa corporis’ (moćima prvog stupnja, od samog tijela). Srebrni moćnik s motivima Padove i Dubrovnika djelo je akademskog umjetnika Hrvoja Ljubića iz Zagreba, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovit će ga na misi u utorak 20. ožujka.

Ovo je drugi posjet moći svetog Antuna Padovanskog Republici Hrvatskoj nakon 1995. godine, kad je prvo hodočašće upriličeno na zagrebačkom Svetom duhu prigodom proslave 800. obljetnice svečeva rođenja.

U četiri dana, koliko će moći sv. Antuna boravit će u Dubrovniku četiri dana, a očekuje se da će im hodočastiti oko dvadeset tisuća vjernika.

Pročitajte još

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist