Natrag
20.10.2017 18:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Mali Mokošani spašavali ozlijeđenog preko kanjona

9.3.2017 @ 18:16 Dulist Grad
8;8

Podijelite:

Učenici Osnovne škola Mokošica ovog su četvrtka bili sudionici pokazne vježbe spašavanja ozlijeđenog preko kanjona, u organizaciji Radio kluba Libertas i GSS stanice Dubrovnik.

Što sve zna radio-amater, što je radiogoniometrija, zašto je učenici uče, u čemu im ona može pomoći – bile su teme kratkog uvoda kojeg je održao Josip Karačić, predsjednik RK Libertas, koji broji preko 40 godina radio-amaterske karijere.

-Nikad ne znate tko vam se javlja s druge strane – istaknuo je Karačić dodavši kako je pristojno ponašanje i poznavanje struke, temelje sklapanja prijateljstava preko etera i upoznavanja svijeta.

-Radioamater može biti taksist na Manhattan-u, ali isto tako i poznati svjetski poduzetnik ili kralj – objasnio je Karačić, potaknuvši time učenike na istraživanje teme.

Što znači oznaka “9A” i zašto se ista nalazi na svim avionima koji su registrirani u RH, kao i na brojna druga zanimljiva pitanja – mogu odgovoriti u Radio klubu Libertas, koji pozivaju na upis.

Službeni projekt “Prvi dan, prvi sat” ideja je kojom se želi potaknuti mlade na odgovornost, ali i mogućnost reagiranja u kriznim situacijama, kojim bi ih podučili radioamateri  na početku svake školske godine.

Voditelj GSS podružnice Dubrovnik, Zoran Čabrilo istaknuo je potrebe radioamaterskih znanja u akcijama spašavanja, te pozvao mlade Mokošane na edukaciju.

-Mobiteli nam ne pružaju sigurnost, istaknuli su i dodali kako ‘smo s akumulatorom i dobro postavljenom antenom, već obavijestili pola svijeta – dok ste vi tražili signal ili punili bateriju!’

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana