Kultura

FOTO Male urbane vedute Buca Pende

FOTO Male urbane vedute Buca Pende

Samostalna izložba slika dubrovačkog umjetnika Ljubomira Buca Pende otvorena je u petak u Društvu prijatelja dubrovačke starine.

Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Dubrovački umjetnik Ljubomir Buco Pende stvorio je novi ciklus slika svojih malih urbanih veduta – napamet slikanih unutarnjih doživljaja rodnoga mu Dubrovnika, kuće rođenja, ulice djetinjstva i rane mladosti. Izložene slike isključivo su posvećene vedutama Grada kojeg umjetnik doživljava kao živi organizam, a koji je postao neodvojivi dio njegova života. Pendovo hiperrealističko slikarstvo nije samo izraz njegove individualnosti već i njegove kreativne mašte koju ispoljava na platno vrsno ‘dirigirajući’ izvanrednom vještinom kista i boje postižući gotovo fotorealistični efekt slika pa se čini da promatrači posežu za njima ne bi li ih dodirnuli.

Ljubomir Buco Pende rođen je 20. 11. 1948. godine. Poznatiji kao dubrovački glazbenik koji je nedavno proslavio pola stoljeća svoje glazbene karijere, svoju drugu ljubav i strast usmjerio je prema slikarskom platnu. Slikarstvom se kontinuirano bavi već trideset i pet godina, a dosada je ostvario nekoliko skupnih i samostalnih izložbi u svom “Gradu”.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist