Kultura

FOTO Izložbom ‘300 godina Crkve svetog Vlaha’ otvoreni Dani kršćanske kulture

10. Dani kršćanske kulture u Dubrovniku

Večeras su u Palači Sponza svečano otvoreni ‘Dani kršćanske kulture’, uz brojne posjetitelje i važne ljude za ovu manifestaciju. 

Ovogodišnji program dubrovačkih ‘Dana kršćanske kulture’ obilježavaju dvije obljetnice – 10 godina održavanja manifestacije u Dubrovniku i 300 godina Crkve sv. Vlaha, stoga je ovom prilikom upriličeno i otvaranje likovne izložbe dubrovačkih slikara pod nazivom ‘300 godina Crkve svetog Vlaha’, koju se može pogledati do 28. travnja.

– Desetu godinu zaredom Dubrovačka biskupija i nakladnička kuća ‘Verbum’ u ove korizmene dane nastoje manifestacijom Dani kršćanske kulture obogatiti život našeg grada. Ove godine, rekao bih da je manifestacija na određeni način u duhu jubileja Crkve svetog Vlaha, crkve koja stoji ispred nas već punih 300 godina – kazao je Marinko Marić, te se zahvalio svima koji su došli na večerašnje otvaranje, posebno dubrovačkim slikarima koji su dali svoj obol ovoj manifestaciji.

– Državni arhiv u Dubrovniku ima sjedište u jednoj od najljepših palača u Gradu i to je povlastica, koja nosi sa sobom i određene odgovornosti, među kojima je i ona za javne sadržaje koji se ovdje događaju, a prva ovogodišnja je upravo Dani kršćanske kulture. Vaša nazočnost ovdje nas svih raduje i ostaje mi za zaželjeti organizatorima uspješnu manifestaciju  – kazao je ravnatelj Arhiva Frane Čizmić.

– Neki kažu da, kad se u Dubrovniku želi nešto organizirati, najbolje je da Sveti Vlaho bude uključen u to. Vidim da se to i večeras dogodilo, ali ne samo večeras, već i inače, ne samo zbog Svetog Vlaha, već i zbog Dana kršćanske kulture, koji se već deseti put organiziraju u Dubrovniku. Ovo je dan kad se sa zahvalnošću treba sjetiti svih oni koji su to i započeli, a napredak se vidi godinu kroz godinu – kazao je među ostalim biskup Mate Uzinić, te dodao kako se Dani ne organiziraju samo da bi se održali, već da se doista u prihvaćanju tih dana nameće potreba da se oni u budućnosti i dalje organiziraju.

– Volio bih istaknuti i to kako Dani iz godine u godinu uspjevaju na neki način obuhvatiti naš grad i našu Boskupiju, kao i određene pastoralne aktivnosti. Nismo izdvojeni iz prostora i vremena, već kroz Dane kršćanske kulture nastojimo biti uklopljeni – dodao je među ostalim biskup te kazao kako Dani postaju sve više dubrovački.

– Čast mi je i zadovoljstvo kazati nešto o ovim slikarima kazati nekoliko riječi, o ljudima koji su ispred sebe imali isti model, istu osobu, isto biće. Već punih 300 godina pred svima stoji i reklo bi se, pozira, Crkva svetog Vlaha, jedinstveno stvorenje od kamena i žbuke, zlata i  srebra, neba i zemlje, vatre i divljenja, s osloncem na snagu koja iz nje izvire i koja se u nju slijeva, u jedinstvenu sliku, spajajući prolaznu ljudsku tvar i neprolaznu božansku supstancu od koje je sazdana ta kuća hram u kojem stanuje sve ono što je Dubrovčanima i ne samo njima, najsvetije i srcu najbliže – kazao je uvodno među ostalim akademik Paljetak, te dodao:

– Svi ovi umjetnici na svoj način opisuju, slikajući, interpretirajući Crkvu slikaju svjetlost bez koje nema slikarstva, tu vjeru u smisao stvaranja, bez koje nema razloga da se išta u ljudskim poslovima čini – dodao je Paljetak.

– Kao što slikar u ruci drži paletu, tako i Sveti Vlaho u ruci drži ovaj grad. On je njegova paleta, a mi smo na njoj boje, tople i hladne, radosne i sjetne, protivne i sukladne, za onu sliku života koja ovdje nekako za sve vijeke vjekova nepomućeno traje. Slikara ponekad zaboli ruka, pa odloži paletu i kist. Našega Parca nikada ne boli ruka. Neka tako bude zavazda. Zajednička je ipak ovim umjetnicima jedna stvar, kako se to vidi na ovoj izložbi – iskrena ljubav prema motivu, zanos koji vodi ruku i kist, od čega god on bio. Sveti Vlaho, gledajući ovu izložbu, nikako nemoj reći: ‘Ne sličim na sebe’. Važno je da mi sličimo na ono što ti nama značiš – zaključio je Paljetak otvorivši izložbu i početke Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.

 

 

Pročitajte još

[FOTO] SUPETART – ‘HOMAGE TO DUBROVNIK’ Romana Milutin Fabris: Nema usporavanja u mojim godinama

Dulist

RADOVI MALENIH KREATIVACA Motivi najvećeg hrvatskog komediografa u Domu Marina Držića

Dulist

UMJETNIČKA GALERIJA Promocija autobiografske knjige umjetnice Vlaste Delimar

Dulist