Natrag
14.12.2017 22:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Dubrovački ciklus Tihomira Lončara u Sponzi

21.7.2016 @ 23:03 Hrvoje Curić Kultura
27;27

Podijelite:

U atriju palače Sponza, s početkom u 21 sat, otvorena je nova izložba zagrebačkog umjetnika Tihomira Lončara.

– Na njegovim slikama, kao u romanima Françoise Sagan, samo je jedno godišnje doba, ljeto. Ono u kojemu Sunce dominira Zemljom. Ne samo što su nazivi pojedinih slika “sunčani” (Sunčana palača, Jutarnje sunce), nego sve u tim pejzažima bogate vegetacije i skromnog ljudskog postojanja odražava sunčevu prisutnost i ovisnost postojanja o Suncu – prigodno je poručio kustos i autor postava izložbe Marin Ivanović, dodajući da je Lončaru uspjelo ono što mnogima nije – da u temi pejzaža ostvari inventivan, osoban pristup, autentičan slikarski duktus jednog od ponajboljih pejzažista suvremenog hrvatskog slikarstva u primorskim motivima.

Tihomir Lončar rođen je u Vinagori 1953. godine, a po završetku osnovnog školovanja upisuje slikarski odjel Škole primjenjenih umjetnosti u Zagrebu koju završava 1974. i iste godine upisuje studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti gdje diplomira u klasi Vasilija Jordana. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. godine, a otada je više od trideset puta samostalno izlagao.

Izložba, koja donosi 28 Lončarevih ulja na platnu, organizirana je u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara, Galerije Aluminij te Studija povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta i Fakulteta prirodoslovno – matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Komentari

O autoru: Hrvoje Curić


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana