Kultura

FOTO/DOM MARINA DRŽIĆA Predstavljen strip ‘Novela od Stanca’

FOTO/DOM MARINA DRŽIĆA Predstavljen strip 'Novela od Stanca'

U Domu Marina Držića večeras je održano predstavljanje stripa Držićevog djela Novela od Stanca ilustratora Dubravka Kastrapelija.

Strip je nastao u izdavačkoj djelatnosti Doma Marina Držića povodom 450. obljetnice smrti Marina Držića. Ravnatelj Doma Marina Držića istaknuo je kako je ovo ‘kruna suradnje Dubravka Kastrapelija i Doma Marina Držića’.

– S ponosom ističem kako je ovo cjelovito strip izdanje nekoga klasika što se tiče Držićeva djela svakako, što nitko prije nije radio. Strip izdanje opremljeno je nekraćenim tekstom, bogatim dubrovačkim rječnikom na kraju, kao i bilješkama. Djeca od Vukovara pa do Dubrovnika sada mogu čitati Držića, što je bio i cilj – istaknuo je Matić i dodao kako se kroz ovakve projekte najmlađima želi približiti lik i djelo našeg najvećeg hrvatskog komediografa.

– Na tome Dom Marina Držića cijelo vrijeme radi. Odgaja najmlađe kroz likovne, glazbene, dramske i filmske radionice kako bi sutra oni bili pravi čimbenici kulture i ponosno govorili tko je bio naš Držić. Imamo se stvarno čime ponositi – kazao je Matić te naglasio kako će se ovaj strip distribuirati po Dječjem odjelu Opće Bolnice Dubrovnik i svim pedijatrijskim ambulantama, što je za svaku pohvalu.

Ilustrator, onaj koji je napengao ‘Novelu od Stanca’, Dubravko Kastrapeli, istaknuo je kako su ga smatrali čudakom na poslu jer se bavio klasičnom književnošću.

– No kad me Nikša nazvao, bio sam stvarno sretan jer sam našao srodnu dušu koja voli Držića i želi raditi na projektima vezanim uz njega. Čim nisi sam, odmah je lakše – rekao je Kastrapeli i istaknuo kako njegova velika ljubav za strip postoji još od djetinjstva.

– Kod rada na stripu, ne može se izbjeći ono što se ne razumije. Morate se držati kompletnog teksta, osmisliti cijeli slijed i privesti do kraja. Govorimo o mukotrpnom radu, ali ovom sam se beskonačno veselio… Svaki trenutak koji sam proveo radeći na stripu, bio je za mene veliko veselje. Ljubav prema Držiću ne prestaje i nadam se kako će se i nastaviti – kazao je Kastrapeli te zahvalio Nikši što mu je dao poticaj.

Na samom je predstavljanju sudjelovala i dr. sc. Anita Ruso koja je zaslužna za predgovor stripa, a u kojem je, među ostalim naglasila: ‘Više od pola tisućljeća nakon što je 1551. godine objavljena u knjizi Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi, Novela od Stanca dobila je svoje prvo cjelovito strip izdanje s detaljnim rječnikom koje potpisuje umjetnik ilustrator Dubravko Kastrapeli. Tako je Novela od Stanca postala pravi primjer približavanja stripoljupcima, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika. Ovim je projektom Dom Marina Držića obogatio svoje izdavačko djelovanje na radost svekolike publike, od najmlađih do onih najstarijih. Brendiranje Marina Držića kao hrvatskog književnog velikana tako je zadobilo jednu posve novu dimenziju koja se očituje u širokom pogledu na šarolike potrebe publike Doma Marina Držića.’

Nakon predstavljanja, Kastrapeli je neumorno potpisivao primjerke stripa, ali je i na svakoj ostavio svoj maleni utisak u obliku crteža. Isto tako, priređen je i prigodan tratamenat, a vi možete u našoj fotogaleriji pogledati koji su to ljubitelji stripa i našeg Vidre prisustovali ovom događaju.

mp

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist