Kultura

FOTO / DOM MARINA DRŽIĆA Mladi umjetnici ‘spojili’ Parca i Vidru

FOTO / DOM MARINA DRŽIĆA Mladi umjetnici 'spojili' Parca i Vidru

‘Sveti Vlaho u Domu Marina Držića’ naziv je izložbe otvorene u ovoj vrijednoj ustanovi upravo na dan kada se sjećamo ovog velikog dubrovačkog pisca, a ovaj vrijedni izložbeni prostor bio je pun puncat!

Naime, Marin Držić preminuo je na današnji dan  1567. godine, prije točno 449 godina.
Izložba je kruna tromjesečnog rada vrijednih mladih umjetnika, koji su od mentorstvom akademske slikarice Rajne Inić izrađivali skulpture, te oslikavali kutije za nakit i vino tehnikom akrila na drvu, s naravno, motivima Svetog Vlaha.

Tako je četrdesetoro djece večeras predstavilo svoj rad koji je oduševio posjetitelje, a izložba je tematski posvećena našem Parcu, upravo u Godini svetog Vlaha.

Vrijedi istaknuti i to kako Dom Marina Držića posebnu pozornost posvećuje pedagoškoj djelatnosti i radu s mladima kako bi iskustvenim doživljajnim učenjem, usvojili nova znanja likovnim izražavanjem, a upoznavanjem i obilaskom autentičnih lokacija, koje se spominju u Držićevim djelima, zainteresirali za život renesansnog Dubrovnika, a posebice za život i djelo Marina Držića.

Dom Marina Držića:

Držić je umro u Veneciji, a pokopan je u bazilici sv. Ivana i Pavla (Zanipoli). Na vijest o smrti nadgrobnicama pisanim hrv. jezikom reagirali su M. Vetranović (Na priminutje Marina Držića Dubrovčanina, tužba i Nadgrobnica gornjega rečenoga Marina) i Antun Sasin (Antun Sassi u smrt Marina Držića), a sonete na tal. jeziku napisali su Sabo Bobaljević (Držiću, čiji sladak, čist i mio pjev – Darsa il cui puro, vago, e dolce canto) i Miho Monaldi (U smrt gospara Marina Držića – In morte del Signor Marino Darsa).

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist