Kultura

FOTO / ‘DE MATERIA AVIUM’ Predstavljena knjiga Katarine Ivanišin Kardum

FOTO / ‘DE MATERIA AVIUM’ Predstavljena knjiga Katarine Ivanišin Kardum

U Art Radionici Lazareti u četvrtak navečer predstavljena je knjiga De Materia Avium Katarina Ivanišin Kardum iz ciklusa Knjige umjetnika.

Knjigu su uz autoricu predstavili dizajner Zoran Đukić te povjesničarka umjetnosti Maris Šišević.

Knjiga De Materia Avium (O materiji ptica) opisuje umjetnički rad Katarine Ivanišin Kardum na seriji crteža i akvarela pod nazivom Still Landscapes (Mrtivi krajolici) i zanimljive okolnosti oko njih. Knjiga je dvojezična (hrvatski / engleski), podijeljena na tri dijela.

U Dnevniku umjetnica u kratkim crtama – dnevničkim natuknicama opisuje iskustvo rada u ponovno otvorenom Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. U potrazi za muzejem s Lokruma kojeg se sjeća iz djetinjstva, pronalazi arhivske crno-bijele fotografije diorama od kojih je svega nekoliko izloženo u novom postavu. Preostale diorame, nekad popularne trodimenzionalne modele prirodoslovlja, pronalazi prekrivene plastičnim folijama u depou, te ih takve fotografira.

Katalog donosi umjetničke radove nastale temeljem otkrića opisanih u Dnevniku u periodu od 2011. godine do danas. Stare crno-bijele fotografije diorama slikarica prevodi u crteže ugljenom, istražujući umjetni karakter skoro prirodnih motiva u ostakljenim kutijama isticanjem sjena koje punjene ptice i suhe vlati trave bacaju na pozadinu. Istraživanje nastavlja prevođenjem vlastitih kolor fotografija diorama pospremljenih u depou u akvarele dimenzija neuobičajenih za tu tehniku. Akvarelu svojstvena nemogućnost prikrivanja promjena i grešaka odgovara karakteru neponovljivog trenutka iz života mrtvih ptica koji je umjetnica kamerom zabilježila: „da su žive, da su opet barem na kratko udahnule svjetlost.“
Slijedi Ornitološki okvir privida, nadahnuti tekst dubrovačke povjesničarke umjetnosti Maris Šišević Kusalo. Ona paralelno čitaPohvalu pticama Giacoma Leopardija i razlaže umjetničko istraživanje o „neprirodnoj prirodi pejzaža“ Katarine Ivanišin Kardum kroz teme prirode i umjetnosti, života i smrti, trajanja i prolaznosti, vidljivih stvari u našem okolišu i nevidljive suštine iza njih.

Tvrdo ukoričene knjige i same su svojevrsna umjetnička djela. Grafički ih je oblikovao mladi dubrovačko – zagrebački dizajner Zoran Đukić, a platno u koje je svaka uvezane ručno je izbijelila sama autorica.

Katarina Ivanišin Kardum MA RCA rođena je u Dubrovniku gdje je 1993. završila prirodoslovno matematičku gimnaziju. Diplomirala je slikarstvo na City and Guilds of London Art School 1998., a 2000. na Royal College of Art u Londonu završava dvogodišnjiMaster of Arts poslijediplomski studij slikarstva. Od 2000. do 2008. radi kao slobodni umjetnik i predavač na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School. Nakon preseljenja u Hrvatsku, uz umjetnički rad, od 2009. do 2014. radi kao muzejski pedagog Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a od rujna 2014. kao muzejski pedagog Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Sudjelovala je na više međunarodnih i domaćih izložbi. Za četverodijelnu kompoziciju Still Landscape Series III , 2015. godine osvojila je 1. nagradu na natječaju t-ht nagrada@msu.hr u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist