Županija

FOTO: DAN ŽUPANIJE Evo tko su ovogodišnji laureati, Dobroslavić: Ne damo je prekrajati!

Dan Županije - Laureati

Od naših predaka baštinimo lijepo bogatstvo i domoljublje i ne damo prekrajati našu županiju i izmicati njezine institucije, rekao je u petak u Dubrovniku, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na svečanoj akademiji povodom obilježavanja Dana Dubrovačko-neretvanske županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Dobroslavić je na ovoj akademiji istaknuo kako ne želi govoriti o ostvarenjima, kako ne bi ispalo da govori u predizborne svrhe.
– Neću govoriti o ostvarenjima da ne ispadne predizborno. Dragi Bog dao nam je ovaj komad zemlje, a nama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dao je najljepše područje Hrvatske da ga veličamo i kudimo, štitimo i branimo. Od naših predaka baštinimo lijepo bogatstvo, baštinimo domoljublje. Ne damo prekrajati ovu županiju i njezine institucije i ne želimo da bude odvojena od matice. Ne damo da se s njom izruguju, a gradimo je po mjeri njezinih građana. Želimo je očuvanu, tolerantnu i otvorenu, ali svoju – rekao je Dobroslavić.
Na svečanoj akademiji među ostalim bili su nazočni i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica Nikolina Klaić te saborski zastupnici Branko Bačić i Mato Franković kao i povjerenica Vlade za Dubrovnik Nada Medović.
Damir Krstičević rekao je kako je ispunjen ponosom zbog povezanosti koju je hrvatski narod imao u najtežim vremenima i koju ima i danas.
– Ispunjava me ponosom povezanost koju smo imali. Našu slobodu dugujemo hrvatskoj mladosti prema kojoj imamo obvezu i danas. Dužni smo se boriti za razvojne projekte i ravnomjeran razvoj svih naših krajeva. Dužni smo se boriti za sigurnost i stabilnost i jako gospodarstvo. U ovoj županiji, u Pločama ćemo imati jednu postrojbu Hrvatske vojske. Imamo odgovornost brinuti se za naše građane – rekao je Krstičević.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je uvijek zatečen kad dođe na jug Hrvatske.
– Dubrovačko-neretvanska županija je uvijek bila među najrazvijenijim i najuspješnijim. Znate čuvati svoju baštinu i okoliš, a iskoristiti prednosti. Moram pozdraviti vaš snažni glas u borbi za povezanost s maticom. Gradnja Pelješkog mosta je najvažniji geo-strateški interes ove Vlade. Drugi važni projekt je rekonstrukcija Zračne luke Dubrovnik. Ona će osigurati daljnji razvoj turizma, a možemo se nadati da će ovi projekti povući i druge. Hrvatska ide u dobrom smjeru – rekao je Jandroković.

Na akademiji su dodijeljene i nagrade Županije, a Nagradu za životno djelo dobili su mons. Mile Vidović i don Stanko Lasić. Nagradu za iznimno postignuće u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su redom povjesničar umjetnosti Ivan Zidić, blatski nogometni klub ‘Zmaj’, viteško udruženje ‘Kumpanjija Pupnat’ i Liga za borbu protiv raka Dubrovnik. Nagradu za doprinos ugledu i promociji županije u zemlji i svijetu dobio je Miljenko Glasović iz Udruge lađara Neretve i KUD Čilipi. Stjepko Krilanović je preuzeo Nagradu kao predsjednik kluba KUD Čilipi, Davor Miloglav u ime Lige za borbu protiv raka Dubrovnik, Nikola Milat kao predsjednik kluba ‘Zmaj’, Lena Blitvić i Jure Perdija ispred viteškog udruženja ‘Kumpanjija Pupnat’.Inače, program obilježavanja počeo je odavanjem počasti poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rat na gradskom groblju Boninovo, nastavio se svetom misom u Crkvi Gospe od Milosrđa, a u 11 sati u Palači Sponza proglašeni su najuspješniji sportaši županije u 2016. godini. Nakon toga ispred Crkve svetog Vlaha uslijedio prigodni kulturno-umjetnički program, a u 21 sat u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Program završava u subotu u 18 sati susretom puhačkih orkestara Dubrovačko-neretvanske županije na Stradunu.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist