Kultura

FOTO Čarobni svijet medalja i plaketa, ali i vrijedna knjiga predstavljeni u Dvoru

FOTO Čarobni svijet medalja i plaketa, ali i vrijedna knjiga predstavljeni u Dvoru

U ponedjeljak navečer u Kneževom dvoru otvorena je iznimna i po svemu neobična izložba ‘Dubrovačke medalje i plakete – otisak vremena’.

Cilj izložbe bio je predstaviti dio numizmatike ponešto zaboravljen, ali svakako važan – veći broj medalja vezanih uz Dubrovnik. One datiraju u širokom vremenskom rasponu, od 15. stoljeća pa sve do današnjih dana, a posjetitelji su mogli vidjeti 200 ostvarenja više od 40 domaćih i stranih autora.

Dio izloženih medalja pripada fundusu Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja, no veći dio njih dolazi iz privatnih zbirki kolekcionara i numizmatičara Boža Lasića i Marka Šarinića, kao i drugih kulturnih ustanova i društava, te pojedinaca.

Ono što je prilikom otvaranja Božo Lasić istaknuo jest kako su predstavljene medalje isključivo vezane uz Dubrovnik- ili kovane za njega, ili pak kao djelo nekog od majstora Dubrovčana. Lasić je posebno istaknuo velikog dubrovačkog medaljara i kipara Pavla Dubrovčanina, a koju donosi veliki kolekcionar i stručnjak za medaljerstvo i numizmatiku Marko Šarinić.

-Prikazana je i zlatna medalja Prijenos ruke svetog Stjepana iz Dubrovnika koja je u 17. stoljeću vraćena Mađarima. Tim povodom kovan je niz medalja, a upravo ta zlatna medalja nikad nije bila prikazana u Dubrovniku, manje je poznata i raritetni je primjerak – kazao je Lasić.

Istoimena knjiga i vrijedno djelo
Ova večer bila je prilika vidjeti i knjigu istoimenog naziva. ‘Dubrovačke medalje i plakete – otisak vremena’, koju su vrijedno i marljivo radili Lasić i Dino Lokas, kustos Kulturno-povijesnog muzeja i autor ove izložbe i to čak tri godine. Prikupili su, kažu, 98 posto medalja iz Dubrovnika.

-Gospar Lokas zbirku Dubrovačkih muzeja oplemenjuje i mislim da će nakon ovoga Dubrovački muzeji redefinirati zbirku i popuniti je, nadam se i zbirkama kolekcionara koji će, ako se počne raditi, s vremenom svoje zbirke deponirati upravo u Muzejima. Drago mi je da su se Dubrovački muzeji otvorili privatnim kolekcionarima, jer je velika stvar da kolekcionari izađu vanka sa svojim zbirkama kako bi pokazali sve ono što su cijeli život skupljali. Kolekcionarima nije cilj u samom skupljanju nego da te zbirke izložimo i da ih netko i vidi. Stoga je dobro da su Dubrovački muzeji to prepoznali kao što se u svijetu sve više prepoznaje značaj privatnih kolekcionara – rekao je Božo Lasić, naglasivši kako su imali veliku pomoć ravnateljice DUM-a Pavice Vilać, a izložbu je sufinanciralo i Društvo prijatelja dubrovačke starine. Likovni postav izložbe potpisuje Ivona Michl kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist