Županija

Europska komisija osigurala 32 milijuna kuna za donirane mandarine

Europska komisija osigurala 32 milijuna kuna za donirane mandarine

U Opuzenu je održan sastanak na temu problema otkupa neretvanskih mandarina, na kojem su sa savjetnikom ministra poljoprivrede Markom Dražetićem, gradonačelnikom Ivom Mihaljevićem te proizvođačima i otkupljivačima razgovarali župan Nikola Dobroslavić i njegova zamjenica Marija Vučković.

Sastanak su inicirali predstavnici Udruge voćara ‘Mandarina’, a na njemu se razgovaralo o subvenciji od 32 milijuna kuna koliko je za 7,9 tisuća tona mandarina odobrila Europska komisija.

Naime, zbog embarga koji je Ruska Federacija uvela Europskoj uniji neretvanski proizvođači našli su se u velikim problemima budući je gotovo trećina proizvodnje namijenjena upravo tom tržištu. K tome, ove je godine zabilježen i rekordni urod.

Na sastanku je zaključeno kako je subvencija EK dobra mjera, ali se pojavio dodatni problem kako tu subvenciju iskoristiti. Kako bi subvencija bila iskorištena potrebno je da mandarine budu donirane dobrotvornim ustanovama i udrugama.

No, iskazana je bojazan da se subvencija neće moći u potpunosti iskoristiti jer nema dovoljno primatelja donacije koja se mjeri u visini od čak 460  šlepera. Dodatni je problem što zbog toplog vremena mandarina ove godine brže dozrijeva, a to ograničava vrijeme u kojemu se ona može plasirati na tržište odnosno donirati dobrotvornim ustanovama.

Ministarstvo poljoprivrede stoga će zatražiti od EK da neiskorišteni dio subvencije bude utrošen na neki drugi način, a koji će donijeti korist proizvođačima.

Županija je razgovarala s predstavnicima Caritasa da pokuša motivirati što više dobrotvornih udruga i ustanova  u Hrvatskoj da prime donaciju, ali i slične udruge u inozemstvu.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist