Grad

ENERGETSKA OBNOVA ‘Izviđač’ i tri škole u utrci za 16,4 milijuna kuna iz EU fondova

ENERGETSKA OBNOVA 'Izviđač' i tri škole u utrci za 16,4 milijuna kuna iz EU fondova

U četvrtak, 28. travnja, zatvaraju se prijave na 50 milijuna kuna vrijedan pilot projekt Europskog fonda za regionalni razvoj ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’.

Očekivalo se kako poziv biti otvoren do kraja 2020. godine, ali zbog velikog interesa i iskorištenja svih sredstava bit će zaključen niti godinu dana od pokretanja. Inače, najviši iznos bespovratnih sredstava koji se mogao dodijeliti nije smio biti manji od 30 tisuća kuna niti prijeći 5 milijuna kuna po predloženom projektu, a pravo na prijavu imala su javna visoka učilišta, jedinice lokalne i regionalne samouprave te škole i vrtići. Nas je pak zanimalo je li se i koliko uspješno Grad Dubrovnik sa svojim školama i vrtićima uključio u ovaj projekt pametnog upravljanja energijom i korištenja obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi. Odgovore smo stoga potražili u Razvojnoj agenciji Grada Dubrovnika DURA.

DV Izviđač i tri škole
-Trenutno su u okviru natječaja aktualna četiri projekta. Prijavljena su tri projekta koji se odnose na osnovne škole: Mokošica, Ivana Gundulića te Lapad. Za dječji vrtić ‘Izviđač’ od sve potrebne dokumentacije nedostaje još suglasnost lokalnog konzervatorskog odjela na projekt budući se objekt nalazi na popisu zaštićenih objekata kulturnih spomenika Grada Dubrovnika – navode iz DURA-e.
Inače, ukupna vrijednost bespovratnih sredstava koje bi DURA u tu svrhu trebala ‘povući’ je 16.346.026,90 kuna. Iz gradskog proračuna osigurat će se 6.950.104,64 kune, dok je ukupna vrijednost projekta 23.351.467 kuna. Gledano pojedinačno, najviše bi trebao dobiti DV ‘Izviđač’ (6.746.519,15 kuna), potom osnovne škole Mokošica i Ivana Gundulića (svaka po 5.660.916,72 kuna), a OŠ Lapad 5.283.114,38 kuna. Pišemo ‘trebao’ budući da su svi navedeni projekti u prijavi i ne zna se konačni ishod. Odluka je na Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). A u što će se konkretno sredstva uložiti?

Iz energetskog razreda D i C u B i A+
Za OŠ Ivana Gundulića planira se ugradnja niskoenergetskog kotla za grijanje objekta, toplinska izolacija stropa, poda te svih vanjskih zidova škole sa nužnim popravcima i oštećenjima, demontaža postojeće stolarije, ugradnja nove stolarije, postavljanje nove energetski učinkovite LED rasvjete, podizanje svijesti učenika, te promidžba i vidljivost projekta. Ukupna godišnja ušteda nakon realizacije projekta iznosit će 113.728,85 kWh ili 113.321,55 kuna, a objekt će prijeći iz energetskog razreda C u energetski razred A+.
U OŠ Lapad planira se instalacija termostatskih ventila na radijatorima, toplinska izolacija stropa, poda te svih vanjskih zidova škole sa nužnim popravcima i oštećenjima, demontaža postojeće stolarije, ugradnja nove stolarije, postavljanje nove energetski učinkovite LED rasvjete te podizanje svijesti učenika te promidžba i vidljivost projekta. Prema izračunu ušteda energije od energetske obnove će po završetku projekta iznositi 232.364,72 kuna godišnje što je 70,63 posto dosadašnje potrošnje, tj. prelazak iz energetskog razreda C u visoki energetski razred A+.
U OŠ Mokošica planira se upotreba obnovljivih izvora energije, toplinska izolacija stropa, poda te svih vanjskih zidova škole sa nužnim popravcima i oštećenjima, demontaža postojeće stolarije, ugradnja nove stolarije, postavljanje nove energetski učinkovite LED rasvjete, podizanje svijesti učenika te promidžba i vidljivost projekta. Ušteda energije od energetske obnove će po završetku projekta iznositi 213.833,50 kuna godišnje što je 70,23 posto dosadašnje potrošnje, tj. prelazak iz energetskog razreda D u visoki energetski razred B.

U trenutnom proračunu 2,1 milijuna kuna
Naposljetku, za DV ‘Izviđač’ planira se ugradnja dizalice grijanja i hlađenja objekta, toplinska izolacija stropa, poda te svih vanjskih zidova vrtića sa nužnim popravcima oštećenja, demontaža postojeće stolarije, ugradnja nove stolarije, postavljanje nove energetski učinkovite LED rasvjete, kao i podizanje svijesti učenika te promidžba i vidljivost projekta. Ušteda energije od energetske obnove će po završetku projekta iznositi 63,52 posto dosadašnje potrošnje, tj. prelazak iz energetskog razreda D u visoki energetski razred B.
-Grad Dubrovnik i DURA voljni su započeti s obnovom objekata za čiju je namjenu Grad Dubrovnik predvidio sredstva u trenutnom proračunu od 2,1 milijuna kuna. Ostatak sredstava, ukoliko projekti budu odobreni, osigurat će se rebalansom proračuna – predviđaju iz DURA-e, dodajući kako se u budućnosti planira priprema novih projekata u dogovoru s Gradom Dubrovnikom.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović