Grad

Dubrovnik i Vukovar zajedno 365 dana u godini

Suradnja - Dubrovnik - Vukovar

Brojne projekte suradnje gradova prijatelja Dubrovnika i Vukovara danas su u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika predstavili zamjenik gradonačelnik Željko Raguž, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić i direktorica razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA-e Andrea Novaković.

Željko Raguž uvodno je podsjetio kako su Dubrovnik i Vukovar povelju o prijateljstvu potpisali još ratne 1993. godine. Suradnja koja je otpočela za vrijeme Domovinskog rata, a intenzivirala se nakon mirne reintegracije i povratka Vukovaraca u svoj grad, stalno se razvija. Raguž je kazao kako Dubrovnik s gradom na Dunavu nastoji živjeti 365 dana u godini, a ne samo da Dan sjećanja žrtve Vukovara. –’Vukovar nije grad muzej nego živi grad i nadamo se da će se i država tako početi ponašati prema njima. Iako se nalazimo na dvije granice Hrvatske osjećamo da smo jako blizu.’, poručio je.

Raguž je podsjetio kao Grad Dubrovnik od 1995. godine stipendira pet vukovarskih studenata sa po 800 kuna mjesečno, dok je pročelnik Katičić objavio kako će se broj studenata povećati na 10, a ukupna godišnja izdvajanja na 100.000 kuna.

Najavio je i kako će Grad financirati nabavu sprava za jedno dječje igralište u Vukovaru, s tim da dobavljač bude vukovarska tvrtka „Stribor“. Grad Dubrovnik je već prije dvije godine sufinancirao izgradnju Dubrovačke ulice u Vukovaru s iznosom od 500.000,00 kuna.

U 2015. godini nastavit će se svi dosadašnji projekti suradnje gradova prijatelja poput hodočašća braniteljskih udruga u Vukovar i projekta “More prijateljstva” te ljetovanja vukovarske djece u Dubrovniku. Vijeće civilnog društva Grada Dubrovnika planira u sljedećoj godini ugostiti članove udruga civilnog društva iz Vukovara. Također, pet kuna od svake kupljene ulaznice u Muzeju Domovinskog rata na Srđu namijenit će se za Memorijalni centar u Vukovaru.

Među brojnim projektima suradnje je i ona osnovnih škola „Lapad“ i „Dragutin Tadijanović“. Dubrovačka i Vukovarska škola intenzivno surađuju od 2013. kada je potpisana povelju o prijateljstvu, a naknadno se rodila i ideja o suradnji ugostiteljskih škola na način da bi mladi Vukovarci u Dubrovniku obavljali praksu.

Andrea Novaković najavila je provedbu zajedničke projektne ideje razvojnih agencija Vukovara (VURA) i Dubrovnika (DURA). Upostavit će se Centar za prodaju lokalnih agro proizvoda radi boljeg povezivanja prijateljskih gradova i razvoja gospodarske suradnje. Osnova ideje je organizacija plasmana lokalnih proizvoda dubrovačke regije u Vukovaru i vukovarske regije u Dubrovniku. –’U tu svrhu uspostavit ćemo dva centra – jednog u središtu Vukovara, a drugog u Dubrovniku’, kazala je Novaković.

PROJEKTI SURADNJE GRADOVA PRIJATELJA VUKOVARA I DUBROVNIKA

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović