PolitikaSport

‘Dubrovački sport je na aparatima!’

'Dubrovački sport je na aparatima!'

Dubrovački sport je na aparatima! Slobodno tako napišite. Klubovi su zbog neizglasavanja Proračuna stvorili ogromne dugove i ukoliko se problem ne riješi njihova je sudbina vrlo neizvjesna. U subotu je biti ili ne biti dubrovačkog sporta! – zavapio je predsjednik Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović uoči subotnje sjednice Gradskog vijeća na kojoj će jedina točka dnevnog reda biti Proračun za 2015. godinu. Naime, kako nam objašnjava Kapović, od trenutka pada Proračuna u prosincu 2014. do danas dubrovački šport dobivao je mrvice, a sad ne dobiva ni toliko.
– Mi već pet mjeseci od povjerenika Nika Pavlovića, a sad i od gradonačelnika Andra Vlahušića, dobivamo samo onoliko koliko se po njima smatra ‘najnužnijim’. A to su troškovi plaća trenera, što svakako pozdravljamo, jer ljudi od toga žive. Osim toga, u prva tri mjeseca dobili smo tek 50 posto lanjskih iznosa sredstava za redovni program, koji inače zauzima dvije trećine ukupnih troškova klubova. U travnju i svibnju nismo dobili ništa. Dakle, zadnja dva mjeseca dobivamo sredstva samo za plaće. Čekamo Proračun kako bismo svi prodisali, jer su svi klubovi na kraju sezone i stvorili su velike dugove – ističe Kapović.
Kaže kako su klubovi očekivali dobiti sredstva koja su im izglasana kroz Proračun Dubrovačkog saveza športova, a sad su se našli u situaciji da se zadužuju.
– Klubovi su u velikim problemima u organizaciji. Nema novca, a treba platiti smještaj, prijevoz. Čeka se s plaćanjem, jer se nadamo da će nam, ako Proračun bude izglasan, Odjel za kulturu i šport što prije uplatiti toliko potrebna sredstva. Očekujemo jednokratnu uplatu sredstava za prvih pet mjeseci istog trena, jer naši klubovi nemaju ništa. To ćemo tražiti od pročelnika Miha Katičića, gradonačelnika Vlahušića i svih vijećnika u Gradskom vijeću – rezolutan je Kapović. Ističe kako je u nekim klubovima čak bilo govora o odustajanju od određenih natjecanja.
– Srećom, uspjeli smo pronaći nekoliko sponzora pa svi klubovi svoja natjecanja privode kraju. Kako je lipanj većina ih završava natjecanja i stiže ljetna stanka – kaže nam Kapović, koji ne želi ni razmišljati o mogućnosti da Proračun ne prođe. Tek to bi, kaže, bila totalna katastrofa.
– Opet mjesecima ne bismo imali priljev sredstava i dubrovački sport, odnosno većina klubova, u rujnu ne bi počela svoja ligaška natjecanja. O nekim pripremama uoči natjecanja da i ne govorim. To bi onda u konačnici sigurno dovelo i do odustajanja klubova od natjecanja – govori Kapović.
– Zbilja nam je ključno da nam se puste novčana sredstva. Nije dovoljno da se Proračun u subotu izglasa, nego da se sredstva istog dana s gradskog računa upute Dubrovačkom savezu športova, kako bismo konačno mogli ispuniti našu dužnost i uplatili ta sredstva klubovima. Sredstva na računu Grada Dubrovnika sigurno ima, ne samo za sport, već i za kulturu, udruge i ostale. Kao predsjednik DSŠ-a već 1. lipnja očekujem uplatu značajnijog iznosa kojeg ćemo onda proslijediti klubovima – ističe Kapović.
Dodao je kako Dubrovački savez športova nema nikakvu nekretninu u svom vlasništvu da bi mogao podići neki kredit kojim bi premostio ‘crno’ razdoblje.
– Uspjeli smo našim dobrim poslovnim i privatnim vezama određene autobusere, privatnike i sve one koji pomažu dubrovački sport zamoliti da pričekaju s plaćanjem. S njima imamo usmeni dogovor da ćemo, čim stigne novac, riješiti dugove klubova. Naravno, ni to ne može trajati dovijeka – kaže Kapović.
Govoreći o mogućim rezervnim mogućnostima u slučaju neizglasavanja Proračuna, Kapović smatra kako bi se u tom slučaju neki novi povjerenik trebao složiti kako plaće trenera nisu jedini ‘nužni’ izdatak te da se u to ‘nužno’ uključe i druga sredstva.
– Taj tko bi nam odbio veće financiranje i ostavio nas na minumu bio bi grobar dubrovačkog sporta – zaključuje Kapović.

Pročitajte još

[FOTO] PARSKI GO Održano 25. Europsko prvenstvo u Dubrovniku

Dulist

Iva Oberan, Petrunjela Pavić i Josip Bulić na Europskom prvenstvu u zagrebačkoj Areni

Dulist

Piturima gradonačelnik čestitao osvajanje duple krune

Dulist