Kultura

DSO nastavio turneju koncertima u Kalabriji

Dubrovački simfonijski orkestar na turneji u Italiji

Novogodišnja turneja Dubrovačkog simfonijskog orkestra po Italiji je nakon koncerata u Bariu i Lecceu, nastavljena s tri koncerta po Kalabriji. Koncerti su održani u manjim gradovima s manjim dvoranama.

Iako u svim gradovima postoje teatri, koji nisu u funkciji zbog problema s financiranjem i obnovom, orkestar je nastupio u Domu kulture u Palmi, sportskoj dvorani u Catanzaru te Katedrali u Lamezia Terme. Koncerti su bili dobro posjećeni, a orkestrom je dirigirao maestro Mladen Tarbuk.

Izvedbama filmske glazbe E. Morriconea, jednog od najplodnijih kompozitora 20. stoljeća, koji je posebnu slavu stekao komponirajući filmsku glazbu u tzv. špageti vesternima, orkestar je već tijekom početka koncerata ostvario dobar kontakt sa publikom.

Izvodeći poznate polke i valcere dinastije Strauss, zadovoljstvo publike je bilo sve veće prema krajevima koncerata. Nakon više dodataka Maestro Tarbuk je prisutnima čestitao Sretnu novu godinu na talijanskom, a svi članovi orkestra, zajedno na hrvatskom jeziku.

U Lamezia Termama u Katedrali sv. Petra i Pavla, orkestar je koncert započeo izvedbom Adeste fideles. Iako na koncertima nije bilo solista, više solista iz orkestra je sviralo orkestralna sola. Posebno su briljirali Ida Szekeres, svirajući engleski rog u filmskoj suiti ‘Bilo jednom u Americi’ E. Morriconea. U drugoj suiti, istog skladatelja istakli su se kao solisti Lidija Martinović, izvodeći prekrasan solo na violi, te Nevio Končić, svirajući klavir. Nevio je bio posebno raspoložen jer je u jednoj prodavaonici bio kupio suvenire grupe Pink Floyd, koju posebno obožava on i njegova djeca.

U valceru ‘Gdje limuni cvatu’ krasan solo je izveo koncert majstor Darko Linarić, a u izvedbi valcera J. Straussa ‘Na lijepom plavom dunavu’ briljirali su Ani Stjepanović (čelo) i Toni Kursar (korna), Antonea Kocković Gjaja (flauta) i Renata Santini Glavinović (oboa).

Na kraju koncerta u Katedrali u Lameza Termama, otac biskup se dugotrajnim govorom zahvaljivao članovima orkestra, a orkestar za njega i sve prisutne dodatno izveo Picikato polku J. Straussa.

Nakon koncerata u Kalabriji, orkestar sutra putuje u Foggiu, gdje će u Teatru del Fuoco, kao solistica nastupiti violinistica Đana Kahriman,a izvest će djela C. Saint-Saensa i M. Ravela.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist