Aktualno

DRUŠTVO ARHITEKATA UPOZORAVA Opasan presedan za Malostonski zaljev

Kamenice, Malostonski zaljev

Držimo da razlozi za odabir lokacije Bjejevica i Zjat sjever, u zoni zaštićenog područja Malostonskog zaljeva predstavljaju stratešku i planersku pogrešku – navelo je Društvo arhitekata Dubrovnik u primjedbama dostavljenim na prijedlog II ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije i strateške studije utjecana na okoliš II ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije.

– Ovaj primjer upućuje na dosadašnju često provođenu praksu, kojom se prostorno planiranje svodi na puko servisiranje unaprijed zauzetih lokacija i pogodovanje raznoraznim interesnim posezanjima. U ovom slučaju to nije put revitalizacije prostora, već jednokratni građevinski zahvat koji nije rezultat sveobuhvatnog procesa optimaliziranja sastavnica vrijednosti zaštićenog područja Malostonskog zaljeva. Čak što više, ovakav planerski investicijski pristup opravdano upućuje na opasnost širenja sličnih zahvata u budućnosti na ovom i susjednom vrlo krhkom ekološkom okružju.

Podržavamo u cjelosti primjedbe Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku kao i Zaključke Okruglog stola HAZU-a iz travnja 2014. godine, posebno njihov stav i mišljenje da bi se nova turistička izgradnja trebala planirati na južnim obroncima Pelješca, koji su neusporedivo povoljniji za ostvarenje strateškom studijom proklamiranog ‘turističkog koncepta sunca i mora’, a čime bi se ujedno potaknuo i komplementaran razvoj dviju gospodarskih djelatnosti, turizma i marikulture, a koje ne mogu uspješno egzistirati na istom prostoru.

Držimo da potencijal zaštićenog područja Malostonskog zaljeva zajedno sa Stonom i Malim Stonom sa svojim jedinstvenim fortifikacijskim sustavom te kompleksom solana i stonskim poljem, predstavlja minimalni prostorni okvir sagledavanja svih prostorno-planerskih rješenja, a posebno u svjetlu njegovog kandidiranja na UNESCO-vu listu svjetske baštine – istaknula je u primjedbama predsjednica DAD-a Svjetlana Jelavić Dean.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist