DuList IN

DRAGOCJENO ISKUSTVO Učenici OŠ Lapad u Zvjezdanom selu Mosor

DRAGOCJENO ISKUSTVO Učenici OŠ Lapad u Zvjezdanom selu Mosor

U subotu, 27. svibnja, skupina učenika viših razreda dubrovačke OŠ Lapad prvi put su posjetili zvjezdarnicu Zvjezdanog sela Mosor.

Za dvanaestoro mladih članova školske Astronomske grupe, pod vodstvom njihove nastavnice Jasminke Nikolić, u večernjim je satima priređeno promatranje svemirskih objekata teleskopom u velikoj kupoli zvjezdarnice. Osim triju tijela u Sunčevom sustavu – mladog Mjeseca, te planeta Jupitera i Saturna – promatrani su i objekti dalekog svemira. Pozornost su plijenili i brojni prolasci umjetnih satelita, posebice Međunarodne svemirske postaje i bljeskovi Iridiumâ.

Pored toga, gosti iz Dubrovnik s terase zvjezdarnice mogli su se upoznati i s izgledom proljetnog zvjezdanog svoda viđenog golim okom. Program posjete, pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Grada Dubrovnika i udruge Avioradar, u nedjelju ujutro završen je razgledavanjem okolice zvjezdarnice panoramskim dalekozorom.

Dubrovčanima su domaćini bili astronom-animator Udruge Zoran Knez, koji je vodio stručni dio programa, i njen tajnik Tomislav Nikolić, koji je organizirao program.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist