Kultura

DPDS PREDSTAVIO ‘PRIČU OD STARINA’ ‘Duraju, a durat će i dalje!’

DPDS PREDSTAVIO ‘PRIČU OD STARINA’ ‘Duraju, a durat će i dalje!’

Dobro došli! Kao prigodni voditelj, pozivam vas u ovu lijepu večer, veliku obljetnicu Društva, koje ove godine obilježava 65 godina trajanja – kazao je Tonko Jović, autor dokumentarnog filma ‘Priča od Starina’, pozdravljajući okupljenu publiku u Kazalištu Marina Držića ovog ponedjeljka. 

U popratnom programu nastupili su gitarist Maroje Brčić i klapa Maestral.

– 65 godina u životu čovjeka nije malo, a možda je u jednom društvu kao što je ovo još i više – prošli su mnoge Scile i Haribde – duraju a nadam se da će durati i dalje. Drago mi je da ćemo ovakvom jednom priredbom, ovom večeri, osjetiti bar dio onoga što je Društvo radilo i radi, te neke akcije i sadržaje koje će tek raditi. Kad sam radio ovaj dokumentarac, razmišljao sam o jednoj stvari – jedna od karakteristika Društva je svojevrsna neprimjetnost njihova rada i to je za mene možda najvažnija karakteristika. Poploča se ulica, popravi se kupjerta, popravi se drvenarija, fugira se zid i ti radovi postanu i ostanu dio svakodnevice. Ne primjećujemo ih i uopće ne mislimo da su učinjeni, ne vidimo tko ih je učinio a zapravo zna se tko ih je učinio – Društvo prijatelja dubrovačke starine – kazao je Jović, pozvavši i tajnika DPDS-a, Denisa Orlića, da se obrati okupljenima.

– Zahvalio bih se gosparu Tonku Joviću na lijepim riječima, posebice na primjedbi o neprimjetnosti. Uistinu je on to dobro detektirao i opservirao. Naime, Društvo prijatelja dubrovačke starine ovom gradu jako puno dava, a davat će i dalje… Jedna od bitnih stvari je to je da smo što manje zamjetni. Nažalost, proteklih nekoliko godina, ne našom voljom, nam to nije išlo od ruke, ali evo, dolazimo u puno mirnije vode i nastupa mirnije vrijeme, kad ćemo se moći još više i bolje posvetiti radu i onome što jest naša zadaća, a to je održati ovaj grad onakvim kakvog ga možemo predati našim nasljednicima barem tako dobro kako smo ga mi naslijedili – kazao je Orlić te se još jednom zahvalio autoru filma.

-DPDS je jedan od znakova grada i njihova posebnost je ne samo ovdje u gradu nego su posebni i u Hrvatskoj, pa mislim čak i šire. Posao kojeg oni rade je, vjerujem, prepoznat, ili bi se trebao bolje prepoznavati. Ali u svakom slučaju ono što rade je iznimno. Čuvajući baštinu i misleći o baštini, promišljajući zapravo o prošlosti istovremeno zapravo mislimo i o budućnosti – dodao je Jović i pozvao predsjednika Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, Marka Potrebicu, da se obrati publici.

– Čestitam ovu značajnu obljetnicu. U životu čovjeka je 65 godina uistinu značajno razdoblje, kad napravite retrospektivu svoga života. Bilo bi zaista prekratko večeras osvrnuti se na svih 65 godina Društva, ali vjerujem a je bilo i onih lijepih i onih malo manje lijepih trenutaka. Vrijeme je da progovorimo o budućnosti – mi smo se radovali kad ste obnavljali Kaštio u Stonu, Sokol grad, Knežev dvor u Slanome, sve ono što su govorili kako ‘nije dio grada’. Za nas je to sve integralni dio grada i na tome vam čestitam, jer ste se dotakli nekih dijelova koji bi sigurno propali i bili zaboravljeni. Vaša rođendanska želja da budete neprimjetni – uvjeren sam da ćemo ju ispuniti. Kad biste me u jednoj rečenici pitali o odnosu grada Dubrovnika i Društva, rekao bih vam: Grad je Društvo, a Društvo je Grad – kazao je Potrebica čestitavši obljetnicu.

– Kad se promišlja grad jest prostor od Konavala do Pelješca, Lastovo, Elafiti, Primorje… Zapravo, sve je to duh grada i Dubrovnik bez toga ne bi bio to što jest. U ovom dokumentarnog filmu vidjet ćete dio kojeg sam prikupio listajući i gledajući stare filmske zapise, fotografije, arhive… Nadam se da će ovaj film biti uvod u sljedeću obljetnicu – zaključio je Jović a nakon ovih riječi uslijedila je projekcija filma. Vrijedi dodati i to kako će se posebne projekcije održati i sutra, 5. prosinca, na Grudi u Domu Matice Hrvatske u 19 sati te 7. prosinca u Kneževom dvoru u Slanome, također u 19 sati.

bm/zp

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović