Kultura

Donacija dr. sc. Stijepa Mijovića Kočana dubrovačkim studentima – restauratorima

Donacija dr. sc. Stijepa Mijovića Kočana dubrovačkim studentima - restauratorima

Izložba alata iz stolarske radionice Marka Mijovića Kočana (Đurinići, 1906. – Zagreb, 1974.) otvorena je danas u Sveučilišnom kampusu.

Pozdravnim govorima izložbu su otvorili rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Nikša Burum, pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju doc. dr. sc. Sanja Žaja Vrbica i dr. sc. Stijepo Mijović Kočan. Radi se o zbirci tradicionalnog alata za obradu drva iz radionice obitelji Kočan u Đurinićima iz pretežno 1915., a zbirka je poklon dr. sc. Stijepa Mijovića Kočana Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku za obuku i rad studenata konzervacije-restauracije.

Rektor Burum i pročelnica Žaja Vrbica zahvalili su na vrijednoj donaciji i istaknuli kako alat svjedoči tradiciji koja postoji na ovom području dugi niz godina, ali i kako je donacija polučila rezultat jer su studenti već dio alata restaurirali i s njim će se služiti u svojemu radu. Mijović Kočan prisutnima je pročitao dvije pjesme sjećanja na oca – o njegovoj tamburici i o blanji (planjunu). Inače, Mijović Kočan napisao je zabilješku o alatu, u kojoj piše, između ostaloga, kako je najpoznatiji uradak njegovog oca tamburica koju je izradio još kao dječak, trinaestogodišnjak, uz stručno vodstvo svojega majstora kod kojega je učio zanat. Zabilježio je i kako je njegov otac obogaćivao naslijeđeni alat, nabavljao nove primjerke te kako je u radionici, u trenutku darivanja alata Sveučilištu u Dubrovniku, prema zapisanom bilo oko 400 različitih manufakturnih alatljika, a najznačajnije su blanje, njih 78, svaka drugačijega profila dlijeta te drvene stege, morse za učvršćivanje dasaka pri obradi itd.

Ovim povodom Mijović Kočan izjavio je i: „Sretan sam što sam mogao darovati alat Sveučilištu u Dubrovniku, u gradu moje mladosti, divnim i dragim osobama u toj sveučilišnoj kući i na restauratorskom odjelu, u nastavne i znanstvene svrhe jer sam i sam bio sveučilišni nastavnik i znam koliko je valjano obrazovanje važno; drago mi je ako i ja tomu makar malo pridonesem. Dr. sc. Margarita Bego uzela je u ruke ostatak ‘ćaćine tamburice’, zamijetio sam silno njezino uzbuđenje i rekla je – mi ćemo je obnoviti! I, doista je obnavljaju. Usrećuju me. I moj izmučeni tata se smješka negdje iza kumulusa! Zahvalan sam nastavnicama Bego i Žaja Vrbica, te nastavniku Denisu Vokiću koji je preuzeo od mene darovani alat, na kraju i rektoru prof. dr. sc. Nikši Burumu, čija dobrota sve to omogućuje.“

Izložba alata bit će otvorena do 24. lipnja 2017.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović