Županija

DOM VINARSKE TRADICIJE Otvorena izložba Priroda – laboratorij boja

DOM VINARSKE TRADICIJE Otvorena izložba Priroda – laboratorij boja

Priroda – laboratorij boja naziv je gostujuće izložbe Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba koja je u organizaciji Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Poljoprivredne zadruge Putniković otvorena 27. srpnja 2017. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću.

Izložba je otvorena u sklopu 17. međunarodnog multimedijalnog festivala VIZURA APERTA koji se po prvi puta održao na poluotoku Pelješcu i to u naseljima Janjina, Drače, Žuljana i Putniković, u razdoblju od 25. do 29. srpnja 2017.

Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno tehničko znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla koja su se nekada koristila u kućanstvima na području Pelješca, Dubrovačkog primorja i Konavala. Najpoznatiji su primjeri bojenje jaja u uskrsno vrijeme, odjeće i ribarske mreže.

Uz autorice izložbe Katarinu Ivanišin-Kardum i Mariju Crnčević, na otvorenju izložbe posjetitelje su pozdravili ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Ivica Grilec, kustosica festivala Vizura Aperta Davorka Perić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Putniković Jozo Rabušić te načelnik Općine Ston Vedran Antunica koji je izložbu i otvorio.

Nakon otvorenja izložbe za djecu je održana radionica o tajnama prirodnih bojila i njihovog korištenja u oslikavanju tekstila (tzv. bojadisanje). Uz stručno vodstvo g. Nika Škraba posjetitelji su imali priliku vidjeti sagrađenu repliku klačine (vapnenice) uz istočno pročelje Doma vinarske tradicije, tipičnu za naselje Zaton Doli i uvalu Kuti u posebnom rezervatu u moru Malostonski zaljev. Danas je poznato da se uz samo more u uvali Kuti nalazi više od 50 mjesta sa ostacima nekadašnje klačine. Stanovnici naselja Zaton Doli nekada su živjeli od proizvodnje i prodaje klaka, iz čega je vidiljivo da priroda i njeno bogatstvo, geološka i krajobrazna raznolikost pružaju niz materijalnih i nematerijalnih dobrobiti za čovječanstvo.

Izložba i tisak kataloga izložbe omogućen je sredstvima Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Dubrovačkih muzeja, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Poljoprivredne zadruge Putniković, Općine Ston te Kulturno-umjetničkog društva Putniković.

Početkom rujna 2017. planirane su radionice o tajnama prirodnih bojila za djecu s područja poluotoka Pelješca koje će se odvijati u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću. Izložba koju je dosad posjetilo preko 400 posjetitelja namijenjena je svim uzrastima, a otvorena je do 15. rujna 2017. godine.

 

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist