Aktualno

Dokument vremena, Grada i Radio Dubrovnika

Dokument vremena, Grada i Radio Dubrovnika

Monografija „Radio Dubrovnik – 70 godina, dokument jednog vremena, jednog grada i jednog radija“ predstavljena je večeras u Kazalištu Marina Držića.  

U monografiji sastavljenoj od 12 poglavlja, ispisanih na 280 stranica, i uz 290 fotografija, svoje zapise o postojanju Radio Dubrovnika objavljuje više od 40 autora među kojima su zaposlenici, suradnici i oni koji su dali doprinos u radu Radio Dubrovnika.

– Trebamo biti ponosi što smo u mozaiku 70. godina HR Radio Dubrovnika tek jedan njegov komadić – rekao je uvodno glavni urednik Hrvoje Španić, posebno se zahvalivši sponzorima ove monografije koja je izdana u 1000 primjeraka, i njenoj urednici Adriani Tomašić.

– Hvalevrijedna je ova 70. obljetnica postojanja, a da pritom ne pokazujete znakove umora. Još uvijek izgledate mlađahno, vrlo suvremeno, i još uvijek uveseljavate i infomirate ljude Grada. Poseban doprinos Radio Dubrovnik dao je u Domovinskom ratu, kada smo svi čuvali baterije za čuti vas, one poznate glasove jer ste bili jedina veza sa svijetom. Imali ste generacije slušatelja, ali i voditelja koji su postali dio identiteta ovoga Grada – rekla je predsjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Olga Muratti na večerašnjem predstavljanju.

Okupljenima se obratio i zamjenik župana Frano Skokandić:
– Za mene je Radio Dubrovnik prijatelj, brat, član obitelji, on je ušao u svaku kuću, posao, auto, autobus. Svima je drag, kad treba je britak i jasan, a kad treba umirujući. Pamti sve unazad 70. godina i na kraju je zaslužio da mu knjige pišu – naglasio je Skokandić.

Na svečanosti je nazočio i glavni urednik Hrvatskog radija Đuško Radić koji je govoreći o tehnološkom napretku i ulozi javnog servisa, istaknuo:

– Želim uspješan daljnji rad svojim kolegama, i znajte radio vam neće propasti jer njegova je osnovna funkcija govoriti – poručio je.
Član Uprave HRT-a Zoran Mihajlović istaknuo je kako je uspjeh Radio Dubrovnika, koji je nakon Radio Zagreba, najstarija radiopostaja u ovoj regiji, zaslužno to što osluškuje bilo Grada, kako dišu njegovi slušatelji što se moglo vidjeti tijekom Domovinskog rata „kada je hrabrio Dubrovnik“.

Jedna od mnogih poznatih osoba koje su početke karijere započeli upravo na Radio Dubrovniku je i Ana Brbora Hum, koja se također prigodnim riječima obratila na večerašnjoj svečanosti:
– Rođena sam ovdje u Dubrovniku, u Gradu kamena i svjetlosti, tradicije i ljepote. Pamtim samo lijepe, sretne dane. To je moj dubrovački svijet mladosti, prijateljstva, sreće, ljubavi. Posebno pamtim onaj dio kada sam bila spiker i voditelj na Radio Dubrovniku – istaknula je uz ostalo Ana Brbora Hum.
 
Uz monografiji su priložena i tri nosača zvuka – dokumentarni o povijesti Radio Dubrovnika s nizom fragmenata radijskoga programa raznih godišta, te dva glazbena – klasični Radio, odabir klasične glazbe u izvedbi dubrovačkih umjetnika i du-rock nostalgija, pregled dubrovačke glazbene scene šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina prošloga stoljeća. Izdavač monografije  je Hrvatski radio – Radiopostaja Dubrovnik.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist