Županija

GRMOJA DOBROSLAVIĆU: Recite nam vaš stav o golfu na Srđu, ne možete se kriti iza Skupštine!

GRMOJA DOBROSLAVIĆU: Recite nam vaš stav o golfu na Srđu, ne možete se kriti iza Skupštine!

Druga radna sjednica Županijske skupštine, na kojoj je nazočno 40 vijećnika započela je vijećničkim pitanjima.

Prvo pitanje, ono vijećnika Marinka Pažanina (HSP AS) odnosilo se na medijske napise o umiješanosti župana Nikole Dobroslavića u izbor načelnika Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.
Župan je u odgovoru istaknuo kako u postupku izbora kandidata i imenovanju načelnika policijskih uprava ne sudjeluju niti županije niti jedinice lokalne samouprave.

-Mi nismo bili oko toga konzultirani jer je to nadležnost MUP-a. Njihova je odgovornost za ono što su proveli, a siguran sam da su imali razloga postupiti onako kako su postupili. Nismo imali kandidate za to mjesto niti smo ih mogli imati – rekao je Nikola Dobroslavić.

Odgovarajući na drugo pitanje Pažanina o zahtjevu tvrtke Razvoj golf za arbitražu zbog projekta golfa na Srđu, župan je istaknuo kako je i njega najava tužbe neugodno iznenadila, a posebno obrazloženje da su imali opstrukciju projekta.

-U ovoj Županiji sigurno nisu imali opstrukciju projekta. Znamo da su neki akti poništeni od strane suda, a svi smo jednaki pred zakonom i svi moraju poštivati odluke sudova i to ne smatram preprekama za investiranje. Volio bih da se investitor usredotoči na svoj projekt – rekao je Dobroslavić dodavši kako ovaj potez može jedino tumačiti kao pritisak na državna tijela, na regionalnu i lokalnu samoupravu i na sudstvo.

O golfu, točnije o obuhvatu projekta na Srđu pitao je i vijećnik Marko Mišo Mujan koji je pitao hoće li se vijećnici izjašnjavati o legalnom obuhvatu od 110 hektara ili o megalomanskom projektu na 310 hektara te hoće li u tom slučaju oni koji su donosili takve odluke politički i sudski odgovarati.

-Znate sve što je u Prostornom planu i da će odluka o izmjenama i dopunama županijskog Prostornog plana doći na odlučivanje na ovu Skupštinu. Mi smo uvijek svim temama pristupali odgovorno i donosili smo planove i izmjene planova, štitili smo okoliš i kulturnu baštinu, a i mi se moramo držati svih propisa koji vrijede i za investitore. Visoki upravni sud nije se izjašnjavao o golfu na Srđu. Nije donio nikakvu odluku već ona glasi da se ukida odluka o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana – rekao je župan.

SDP-ov vijećnik Davor Penić upitao je župana kada će se i kako riješiti pitanje Osnovne škole Cavtat, na što je župan istaknuo kako je riječ o školi koja je u najtežem položaju od svih osnovnih škola županije. To pitanje, rekao je, rješava se u suradnji s Općinom Konavle dugi niz godina.
-Rješenje se nažalost otegnulo. Odlučili smo da problem rješavamo na lokaciji današnje škole koja je u Prostornom planu za to i namijenjena. Ocijenili smo da bi gradnja na drugoj lokaciji uzela puno više vremena. Na ovoj današnjoj lokaciji je i dječji vrtić, i on će tamo biti u dalje. Projekti su pri kraju, a za traženje građevinske dozvole nedostaje samo suglasnost Ministarstva te dovršetak glavnog projekta. Najveći problem bit će financiranje izgradnje jer u EU fondovima nije moguće kandidirati osnovne škole – rekao je među ostalim Nikola Dobroslavić.
Jedno od pitanja Mostovog vijećnika Nikole Grmoje odnosilo se na golf na Srđu, točnije Grmoja smatra kako se župan mora izjasniti kakav je njegov stav o projektu i obuhvatu.

-Vi ste čovjek koji je već u trećem mandatu i mislim da trebate biti odgovorni i čvrsto reći kakav je vaš stav. Ne možete se kriti iza Skupštine. Vi imate većinu, vi ste taj koji usmjerava razvoj ove županije i trebate reći kako vi vidite projekt i u kojem obuhvatu. I javnost i vijećnike zanima sve koji je vaš stav. Ne možete se kriti iza skupštine – rekao je Grmoja.
Župan mu je uzvratio kako pitanje oko golfa nije jednostavno.
– Moramo paziti da to ne svedemo u politikantske okvire. Naravno da župan predlaže Županijskoj skupštini i župan će nakon javne rasprave predložiti Županijskoj skupštini no što će predložiti. Župan i županija moraju paziti da se ne povrijedi nijedan zakon, nijedno pravo ni građana ni investitora, a ovdje je to vrlo složeno. Ovo je vrući krumpir koji nam je prebačen i dan i mi ćemo se postaviti odgovorno, ali nije tako jednostavno tko je za tko je protiv – rekao je Nikola Dobroslavić.

Vijećnicu Kristinu Ćurćiju (SDP) zanimao je sudski proces Doma umirovljenika ispod bolnice koji je pokrenut protiv bivšeg izvođača radova, a kojega je Dom izgubio te mora platiti iznos od 800 tisuća kuna. Zanimalo ju je i zašto nije raspisan natječaj za ravnatelja doma koji je po njenim informacijama već morao biti raspisan.

Župan je potvrdio kako je Dom imao spor s izvođačem radova te da je drugostupanjska presuda donesena na njegovu štetu, ali po njegovim informacijama postoji žalba Vrhovnom sudu.

-U prava doma smatra da su oni u pravu. Vidjet ćemo kako će i taj pravni lijek završiti. Ispitat ćemo kako je uopće došlo do toga, ako se izgubi spor jer je netko krivo procijenio te je odgovornost na ravnateljici, ali to naravno ne opravdava one koji su je eventualno savjetovali – rekao je župan dodavši kako Dom sam pokušava riješiti financijsku konstrukciju za platiti spor. Kad je riječ o natječaju za ravnatelja, istaknuo je kako ga Upravno vijeće nije obavijestilo kako isti već mora biti raspisan.

-Natječaj se mora raspisati prije isteka mandata i tako ćemo i postupiti – rekao je župan Dobroslavić.

Pročitajte još

Naši maslinari osvojili brojne medalje na međunarodnoj smotri maslinara!

Dulist

TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu Holiday World u Pragu

Dulist

ENO GASTRO PREZENTACIJE Slastice dubrovačkog kraja na BMT sajmu u Napulju

Dulist