Aktualno

Dieter Hochhuth: Samo želim preboljeti

Nestanak Philipp Hochhuth

Prošlo je nešto više od dva mjeseca od nestanka Philippa Ferdinanda Hochhutha, 23-godišnjeg njemačkog državljanina kojem se nakon burne svibanjske subotnje noći gubi svaki trag.

Ova tragična priča koja je nepunih tjedan dana punila dubrovački i hrvatski medijski prostor pala je čini se danas u zaborav, a sjećanje na Philippa danas nose tek njegova obitelj i prijatelji u kojima još uvijek tinja nadu kako je on živ.
Pakao neznanja svakim danom prolazi i njegov otac Dieter Hochhuth, koji kako kaže 'samo želi posložiti sve u glavi'.

– Nisam siguran, ne znam je li on mrtav. Nemam razloga vjerovati da je netko s njime bio na plaži (Komardi op.a.) ili da mu je netko nešto nažao napravio. Nažalost, mislim da je zauvijek izgubljen za nas – rekao nam je Dieter Hochhuth, otac Philippa Hochhutha koji je netragom nestao u Dubrovniku, u noći s 25/26 svibnja ove godine.
 
Izbačen iz kluba
 
Podsjetimo, Philippu Hochhuthu se gubi svaki trag nakon koncerta Parnog Valjka u Revelinu, 25. svibnja ove godine.  On je naime iz tog noćnog kluba izbačen iz (službeno) neutvrđenih razloga, a potom se na predjelu Ploča sukobio s djevojkom iz Dubrovnika. Nakon toga otrčao je u obližnji park pokraj zgrade dubrovačke Gimnazije gdje se vješao rukama na građevinsku skelu s koje je skočio, odnosno pao na krov parkiranog automobila. S njega je dalje skočio na drugi, također parkirani automobil. Nakon toga kratko vrijeme je trčao u krug, legao na cestu, a potom otrčao prema Komardi, gdje je mladog Nijemca zaštitar jednog noćnog kluba vidio kako je preskočio ogradu prema moru, a navodno su na tom predjelu pronađeni i tragovi krvi.

U potragu je u ranim jutarnjim satima u nedjelju 26. svibnja uključen i brod Lučke kapetanije Danče, međutim usprkos naporima, njegova sudbina nije bila poznata. Na Komardi mu se gubi svaki trag, a otežavajuća okolnost te večeri bila je i kiša, praćena južnim vjetrom zbog čega je i more bilo nemirno.
 
Besane noći bez odgovora
 
– Oslanjam se na ono što mi reče policija i vi, drugo ništa ne znam. U kontaktu sam s policijom, ali kako su mi zadnje rekli nemaju nikakvih novosti o mom sinu – kaže Dieter Hochhuth koji je i od potpisnika ovih redaka, ujedno i svjedoka Philippovih posljednjih (poznatih) koraka pokušao doznati detalje oko nestanka svog sina.

– Philipp je bio dobar i prijateljski raspoložen mladić. Nikad prije nije bio u nevolji, i nikada nije radio takve stvari koje mogu ovako završiti. Često je putovao, bio je prije u Macau, Las Vegasu, na Bahamima, u Hong Kongu, Australiji, Italiji, Češkoj, Kini i brojnim drugim zemljama. Naravno da sam se bojao za njega, ali on je putovao već neko vrijeme, i jednostavno sam smatrao da će sve biti OK. Kao otac uvijek sam se bojao, ali dijete mogu izgubiti i doma u nekoj prometnoj nesreći, tako da takav strah nema smisla na kraju – rekao nam je Dieter koji kaže da jednostavno želi dobiti kraj ove osobne tragedije kako bi je mogao početi preboljevati.

U našoj korespondenciji i kasnijem razgovoru Dieter nam je riječima pokušao izraziti svoju bol i uz njegovo dopuštenje objavljujemo ove detalje razgovora, uz malu nadu kako bi se netko čitajući tekst mogao sjetiti bilo čega što bi moglo pomoći u rješavanju misterije oko nestanka njegova sina. Nadalje, prema njegovim saznanjima Philipp je izbačen iz Revelina jer se za vrijeme koncerta Parnog Valjka pokušao popeti na tribinu, te kako je u to vrijeme bio bez jakne koju su njegovi prijatelji prethodno uzeli. Kaže Dieter, poslali su Philippu SMS o tome, no njegov mobitel u Hrvatskoj nije bio aktiviran, pa to nije mogao ni znati, a pita se očajni otac je li možda i zbog toga nastao problem u noćnom klubu.
– Imao sam toliko besanih noći bez odgovora – očajan je Dieter Hochhuth.
 
Policija: Tragalo se helikopterom, brodom, kopnom i morem
 
– Još uvijek se vodi kao nestala osoba, a policija je poduzela sve potrebne mjere…Nažalost one još uvijek nisu dale rezultata. Više puta je temeljito pretraženo kopneno i obalno područje na mjestu na kojem je Philipp posljednji put viđen. Pretraživano je podmorje, površina i širi akvatorij, a angažiran je i policijski helikopter. U sklopu naše međunarodne suradnje obaviještene su policije susjednih zemalja i Interpol – istaknula je glasnogovornica PU DN Marija Gjenero, na naš upit o ovom slučaju.

-Trenutno nemamo nikakvih obavijesti i informacija da je nestali mladić negdje drugo viđen – ističe Gjenero, te dodaje kako pomorska policija i dalje u sklopu svojih redovitih aktivnosti pregledava dubrovački akvatorij.
Od nestanka Philippa u moru DNŽ pronađena su dva tijela, no nijedno od njih nije bio Philipp Hochhuth.
– Jedno od tijela bio je naš sugrađanin, a pronađeno je i jedno mrtvo tijelo u raspadanju, no analizom je ustanovljeno da je riječ o ženskoj osobi – kaže glasnogovornica PUDN.
 
Pokeraš na turniru u Dubrovniku
 
Nedugo nakon njegova nestanka Philippa se povezalo sa najpoznatijom kartaškom igrom na svijetu – pokerom. Tako je vrlo brzo izašlo na vidjelo kako je Philipp zapravo odsjeo u jednom dubrovačkom hotelu koji je tog vikenda ugostio pokeraško natjecanje, no mladi Nijemac nije stigao odigrati svoju ruku.

Pretragom njemačkih poker foruma došli smo do toga kako je Philipp pod nadimkom Voltax bio poprilično uspješan u ovoj igri, daljnjom pretragom može se saznati kako je mladi pokeraš na priješnjim turnirima osvojio nešto manje od 89 tisuća dolara, a zanimljivo je kako je veći iznos (31.313 dolara), osvojio na posljednjem turniru, PokerStars.com EPT u Berlinu krajem travnja. Također, brojne uspjehe Hochhuth bilježi i na internetskim turnirima na mnogim internetskim portalima specijaliziranim za poker.

Ovaj Philippov hobi vrlo brzo je potegnuo i pitanje mogućnosti postojanja dugova, ili eventualnih sumnjivih okolnosti nestanka, no policiju istraga nikada nije navela u tom smjeru, a kako nam je rekla glasnogovornica policije, ni danas se okolnosti nisu proimijenile.
-Zasada nema nikakve sumnje da je njegov nestanak povezan za neko kažnjivo djelo – kaže Gjenero.
 

Jeste li ga vidjeli?
Policija i dalje moli za pomoć

 
Philipp Hochhuth je visok 165 centimetara, tamno kestenjaste kose i smeđih očiju. U vrijeme nestanka bio je odjeven u plavu majicu i hlače. Nosio je tamno plave kožne cipele.
Mladi nijemac već dva mjeseca nije pronađen, a iz PU dubrovačko-neretvanske mole građane ukoliko posjeduju informacije o ovoj osobi da o tome obavijeste najbližu policijsku postaju ili jave na telefon 192. Inače profil nestale osobe za Philippa otvoren je i u nacionalnoj evidenciji nestalih osoba i može se pronaći na internetskoj stranici www.nestali.hr

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist