Hrvatska

Danas slavimo Dan državnosti

Danas slavimo Dan državnosti

Na današnji dan slavi se u Hrvatskoj Dan državnosti, blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući ju  samostalnom i neovisnom državom.

Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi, a zanimljivo je dodati i to kako se do 2001. ovaj dan svake godine obilježavao 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan – Dan Hrvatskoga sabora.

Čestitku povodom Dana državnosti uputio je i Duborkinjama i Dubrovčanima gradonačelnik Adro Vlahušić. Tekst čestitke prenosimo u cijelosti:

“Poštovane Dubrovkinje i Dubrovčani,
drage sugrađanke i sugrađani!Danas slavimo najveći hrvatski praznik, simbol uspostave samostalne i suverene Republike Hrvatske na temeljima demokracije i slobode. Prije 24 godine, na 25. lipnja 1991. Hrvatski sabor donio je povijesnu dalekosežnu Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske. Time je ostvaren stoljetni san hrvatskog naroda o neovisnosti i postavljeni su uvjeti za tranziciju naše zemlje u modernu demokratsku hrvatsku državu, danas punopravnu članicu NATO-a i Europske unije.Ponosno slaveći obljetnicu, prisjećamo se dubrovačkih i hrvatskih građana koji su pomogli u stvaranju, obrani i izgradnji Hrvatske. Nekoliko mjeseci nakon ovog povijesnog datuma, u Dubrovniku je započela borba za slobodu, u kojoj su brojni naši sugrađani ostavili svoje živote. Sa zahvalnošću i poštovanjem se prisjećamo naših poginulih branitelja i zahvaljujemo se preživjelima i svima koji su pridonijeli ostvarenju zajedničkog cilja. Bez dubrovačke slobode ne bi bilo ni hrvatske slobode. Danas je dan sjećanja na žrtve, ali i dan zaloga i nade za bolju dubrovačku i hrvatsku budućnost.Dragi sugrađani, u ime Grada Dubrovnika i svoje osobno čestitam Vam Dan državnosti Republike Hrvatske.

Gradonačelnik
Andro Vlahušić”

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist