Zanimljivosti

DAN ZALJUBLJENIH 10 najneobičnijih stvari vezanih uz ovaj dan koje niste znali!

DAN ZALJUBLJENIH 10 najneobičnijih stvari vezanih uz ovaj dan koje niste znali!

Danas slavimo Dan zaljubljenih, i tako će većina parova jedni drugima pokloniti čestitku ili kakav drugi poklon. No malo nas zapravo zna neke neobične stvari o Valentinovu. Gdje i kako je sve počelo, koliko je ruža prodano, i još mnoge druge zanimljivosti. Mi smo se potrudili za vas sve to saznati, pa donosimo listu 10 najneobičnijih stvari vezanih uz Valentinovo. 

1. Svi znamo što se slavi 14. veljače, no znate li kada je sve krenulo? Prije više stotina godina počelo je obilježavanje ovoga dana kao dana ljubavi. Valentinovo se slavi kao Dan romantike još od 14. stoljeća, dok se čast Svetome Valentinu neprekinuto iskazuje punih 17 stoljeća.

2. Kao i svake godine, negdje u ovo vrijeme počinje knock-out faza nogometne Lige prvaka. Pa već za dva dana počinju utakmice, a nekome će ovo zajubljeno vrijeme poslužiti kako bi se iskazala ljubav prema nogometu.

3. Moderni X koji koristio kao simbol poljupcu, zapravo i nije tako moderan. Svoje porijeklo vuče još iz srednjeg vijeka, kada su se ljudi koji nisu znali pisati potpisivali s X i potom poljubili slovo. Time bi potvrdili iskrenost u vezi napisanoga.

4. Zanimljivo, više od 200.000 prosidbi dogodi se svake godine baš na Valentinovo. Nadamo se da je veliki broj pozitivno odgovorenih.

5. A možda i najzanimljiviji podatak je onaj kako se zapravo za Valentinovo više trude muškarci, više se brinu oko planiranja proslave i poklona nego nježniji spol. Iako žene u prosjeku kupe 85 posto svih prodanih poklona za Valentinovo, muškarci više razbijaju glavu odabirom poklona, potvrdio je francuski institut Vente-Privee.

6. Iako je uobičajeno u cijelome svijetu, Amerikanci prednjače u broju poklonjenih ruža. Samo u Americi posebno za taj dan proda se skoro 200 milijuna ruža.

7. A kako nije svaki 14. veljače zapamćen po Valentinovu, tako se ovoga datuma 1929. dogodio jedan od najpoznatijih atentata u povijesti mafije. ‘Masakr na Valentinovo’ dogodio se u Chicagu, ubijeno je šest mafijaša i jedan prolaznik, a ubojstvo je navodno organizirao Al Capone.

8. Dan samaca, koji je zamišljen kao protuteža Valentinovu, slavi se već sutra i pruža mogućnost svim samcima da slave svoj ‘solo’ status.

9. Čak i ljubimci primaju poklone i čestitke za Valentinovo, naime 3 posto svjetske populacije darovati će svoga ljubimca za Valentinovo.

10. Liječnici su tijekom 19. stoljeća nesretno zaljubljenima savjetovali jesti čokoladu kako bi ublažili tugu. Pa čini se nije ni loše biti nesretno zaljubljen!

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist