Grad

ČISTOĆA Priča s Grabovicom je završena, postaje sportsko-rekreacijski park!

ČISTOĆA Priča s Grabovicom je završena, postaje sportsko-rekreacijski park!

Nastavno na učestale objave i komentare na temu gospodarenja otpadom u gradu Dubrovniku, iz Čistoće Dubrovnik poslali su priopćenje kojeg prenosimo u cijelosti.

Sukladno odluci Gradskog vijeća iz prosinca 2016. godine tvrtka Čistoća provodi sve planirane aktivnosti za konačno zatvaranje odlagališta Grabovica. Nakon brojnih provedenih procedura te očekivanog ishođenja suglasnosti Skupštine Društva početkom svibnja, očekuje se početak odvoza miješanog komunalnog otpada sa našeg područja u narednih par tjedana. Istovremeno se pokreće i otvoreni postupak javne nabave za izvođača radova na sanaciji i konačnom zatvaranju Grabovice.

Dakle, priča sa Grabovicom kao odlagalištem otpada je definitivno završena.

Kako Grad ne bi u budućnosti ovisio o realizaciji CGO Lučino razdolje, Čistoća sa svojim projektima ide dalje.

U suradnji sa Općinom Župa Dubrovačka provedene su neophodne izmjene i dopune prostornog plana kojima je omogućen razvoj i realizacija projekta reciklažnog centra u Župi. Reciklažni centar u Župi uključuje reciklažno dvorište i sortirnicu suhih reciklata. Ovim projektom se podiže kvaliteta ali i količina odvojenog otpada koji ide na daljnju oporabu.

Dodatan doprinos razini odvajanja otpada je i činjenica da je Čistoća ishodila dozvolu za gospodarenjem biorazgradivim otpadom iz kuhinja i kantina. Preuzimanje navedenog otpada iz hotela je već krenulo, a postavljanje prvih spremnika za biorazgradivi otpad na odlagalištima u Gradu očekuje se nakon donošenja odluke budućeg gradskog vijeća.

Sljedeći projekt koji će zaokružiti gospodarenje otpadom na našem području je projekt bio-plinskog postrojenja. Takvo postrojenje je u naravi cjelovito rješenje za biorazgradivi otpad sa našeg područja ali može biti i za otpadni mulj. Naš prijedlog prema Gradu će biti da se izvrše izmjene u prostorno planskoj dokumentaciji za lokaciju Pobrežje, kako bi se osigurali prostor i ostali preduvjeti za realizaciju ovog projekta.

Dakle, postojeća i nova reciklažna dvorišta, reciklažni centar u Župi i bio-plinsko postrojenje, uz odgovarajuću edukaciju i aktivno uključenje cjelokupne društvene zajednice predstavljaju cjelovito rješenje u gospodarenje otpadom na našem području.

Ponavljamo, priča sa Grabovicom kao odlagalištem otpada je definitivno završena, ali priča sa Grabovicom kao sportsko-rekreacijskim parkom tek započinje. Za početak je dovoljno reći da su već pokrenuti prvi koraci i to u suradnji sa našim resornim ministarstvom, a uz očekivanu podršku iz Bruxellesa od već postojećih posebnih timova za prenamjenu zatvorenih odlagališta.

Pročitajte još

Maro Kristić: Svi smo zakazali i uzrokovali nered na tržištu rada

Dulist

[FOTO] ZBOR GRAĐANA GK GRAD Evo što sve tišti stanovnike unutar zidina

Dulist

Dubrovačka biskupija traži zakupce za prostore u Gradu i Mlinima

Dulist