Kultura

ČETIRI DANA FESTIVALA Predstavljen ovogodišnji ‘Tino Pattiera’

ČETIRI DANA FESTIVALA Predstavljen ovogodišnji 'Tino Pattiera'

Dubrovački simfornijski orkestar drugu godinu za redom organizira Međunarodni operni festival ‘Tino Pattiera’, koji će se održati od 1. do 4. srpnja. Inače, riječ je o osmom po redu festivalu, budući da ga je prvih šest godina organizirala agencija Aragosa.

Program festivala predstavili su danas ravnatelj DSO-a Damir Milat, Matija Novaković, predsjednik umjetničkog vijeća Orkestra, te glazbeni direktor festivala, izraelski dirigent Noam Zur.

Operni festival organizira se u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattiera koji se rodio 1890. u Cavtatu, gdje je i preminuo 1966. godine. Pattiera je bio veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu te Elan Berlinske državne opere. Tenor specifičnog glasa koji je s posebnom lakoćom interpretirao naslovne uloge lirskog i dramskog karaktera najpoznatijih djela operne literature autora Bizeta, Gounoda, Aubera, Leoncavalla, Masseneta, Tchaikovskog, Moussorgskog, Verdija, Puccinija, Wagnera, Straussa… Kako je istaknuo Milat za njega se govorilo da je nasljednik slavnog Carusa.

– Uspjeli smo dovesti dobre umjetnike, a s nama je i izraelski dirigent Noam Zur. U recitalu drugog dana festivala nastupit će na klaviru i naša sugrađanka Stefani Grbić – rekao je među ostalim Damir Milat.
Matija Novaković istaknuo je kako je velika čast i zadovoljstvo biti nositeljem ove manifestacije.

– Naš orkestar je uvijek podržavao ovakve manifestacije, a posebno kad je riječ o jednoj takvoj osobnosti kakav je bio Tino Pattiera – istaknuo je Novaković.

Noam Zur, koji je ovogodišnji glazbeni direktor festivala, predstavio je program te glazbenike koji će uz Orkestar nastupiti na festivalu – Alla Vasilevitsky (sopran), Marisa Martins (mezzosopran), Yuri Kissin (bas), te Xavier Moreno (tenor).
– Veoma sam sretan što mi je dana ova prilika i nisam mogao odbiti kad mi je ponuđeno biti glazbenim direktorom ovog festivala – rekao je Noam Zur.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović