Natrag
23.2.2018 13:49

facebook

twitter

google

rss

dulist

Carmina Burana za početak glazbenog programa 68. Igara

8.7.2017 @ 17:47 Dulist Kultura
3;3

Podijelite:

Carmina Burana otvara bogat ovoljetni glazbeni program 68. Dubrovačke ljetne igre u utorak, 11. srpnja s početkom u 21:30 sati ispred crkve sv. Vlaha.

Ova je izvedba posvećena mo. Vjekoslavu Šuteju, uspješnom ravnatelju glazbenog programa Igara i svjetski uglednom dirigentu. Maestro Šutej, prije petnaest je godina glazbeni program 53. Igara otvorio spektakularnom izvedbom Carmine Burane, djelom koje je postalo simbolom njegove neraskidive poveznice s Gradom.

Uz Zagrebačku filharmoniju kao najstariji i najugledniji hrvatski orkestar koji je uvijek jamstvo vrhunskog glazbenog doživljaja, a koja mo. Šuteja nosi u srcu kao voljenog i nikad prežaljenog šefa dirigenta, Carminu Buranu izvodi i Dubrovački simfonijski orkestar kao snažna potpora glazbenom programu Igara i kao orkestar koji je Craminu Buranu izveo 2002. pod dirigentskom palicom mo. Šuteja.

Zborske dionice izvodi ugledni Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, a sve to pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera, Šutejeva učenika, koji je danas stalni dirigent Cantus Ansambla, zborovođa u Operi HNK u Zagrebu te asistent Uroša Lajovica na Muzičkoj akademiji. Međunarodni tim solista čine Owen Willets koji će još jednom ovo ljeto nastupiti pred festivalskom publikom i to kao Orlando u istoimenoj operi, zatim austrijska koloraturna sopranistica Nicola Proksch te bariton Nikola Mijailović koji se diči brojnim priznanjima diljem svijeta, nastupima u najuglednijim opernim kućama poput Boljšoja, La Scale ili Teatra Colon, u kojima nastupa uz operne velikane kao što su Luciano Pavarotti, Jose Cura i drugi.

Velebna kantata Carmina Burana za sopran, tenor, bariton, zbor i orkestar njemačkog skladatelja Carla Orffa već je svojim prvim izvedbama osvojila publiku, a to se nije promijenilo ni do današnjih dana. Djelo donosi 24 uglazbljene pjesme iz srednjovjekovne zbirke pod istim imenom. Najpoznatija od njih, uvodna i ujedno završna O fortuna, često je izvođena i samostalno. Ovu izvedbu podržao je Grad Zagreb, a s obzirom na veliki interes festivalske publike, još mali broj ulaznica za ovu izvedbu dostupan je na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana