Grad

BRANITELJI JEDINSTVENI ‘Jesmo za investicije, ali naše dostojanstvo nema cijenu’

BRANITELJI JEDINSTVENI 'Jesmo za investicije, ali naše dostojanstvo nema cijenu'

Jednoglasni smo u stavu da se raskine koncesija na tvrđavu Imperijal i njeno vraćanje pod ingerenciju Grada Dubrovniku s prijedlogom da njenu restauraciju i obnovu preuzme Društvom prijatelja dubrovačke starine. Naravno, uz uvjet da osnovna funkcija tvrđave Imperijal bude čuvanje digniteta svih sudionika obrane Dubrovnika i Muzej Domovinskog rata – istaknuli su danas u tvrđavi Imperijal članovi Udruge branitelja Dubrovnika.

Ovim su dubrovački branitelji samo ojačali svoj jedinstven stav, o kojem su izvijestili gradske vlasti (gradonačelniku Vlahušiću, predsjedniku Gradskog vijeća Matu Frankoviću i svim gradskim vijećnicima) u dopisu 15. srpnja.

Branitelji ističu kako je tvrđava Imperijal simbol slobode i obrane Grada, a da je njena obrana plaćena krvlju i patnjom branitelja i građana. Obranom tvrđave branitelji su je vratili u vlasništvo stanovnicima, tvrde.
– Branitelji Dubrovnika ne dopuštaju da se životima plaćena sloboda, njene stečevine i simboli predaju na upravljanje stranom kapitalu. Krvlju plaćena sloboda ne smije se prodati ni za kakvo zlato – kažu dubrovački branitelji.

Smatraju kako je Grad Dubrovnik predajom tvrđave stranom investitoru izdao ideale, vrijednosti, žrtve i nemjerljivu cijenu plaćene slobode te time prodao svoj ponos i dostojanstvo. Podsjećaju kako je gradska vlast 2007. dala koncesiju Muzeju Domovinskog rata na dio prostora u tvrđavi na rok od deset godina, a od tada je muzej ostao u formatu jedne izložbe, s pravno nedefiniranim statusom.

– Nakon susreta sa nositeljem koncesije na Tvrđavu Imperijal i predstavljanja idejnog rješenja budućeg izgleda i namjene Tvrđave Imperijal, očito je i jasno da tvrđava postaje ugostiteljsko-zabavna lokacija, protivno stavkama u ugovoru o koncesiji, a Muzej domovinskog rata stisnut je na svega 10 posto ukupne eksploatirane površine, što je ne samo nemoralno, nego predstavlja i neizmjerljivu uvredu braniteljima, žrtvama, poginulim i ranjenim, svim stradalnicima, i ništa manje, uvredu povijesti ponosnog Dubrovnika – smatraju branitelji.

Od Grada Dubrovnika zahtijevaju hitno preispitivanje valjanosti i vrijednosti tekuće koncesije, do njenog ukidanja, kao i hitno, trajno i konačno rješenje pravnog statusa Muzeja Domovinskog rata.

Također, traže da se obnova tvrđave Imperijal kao spomenika kulturne baštine preda Društvu prijatelja dubrovačke starine, a potom bi uslijedilo raspisivanje daljnjih koncesija ‘po mjerilima koje će poštivati i trajno sačuvati dostojanstvo i sjećanja na krvlju plaćenu slobodu’. Ističu kako će svoj stav braniti ‘svim demokratskim sredstvima’ do njegove provedbe.
– Muzej Domovinskog rata mora ostati tu gdje jest i branit ćemo ga istim žarom kao u Domovinskom ratu. Okupili smo se zbog Dubrovnika, da ostane budućim generacijama – istaknuli su.

– Nemojte misliti da smo protiv investicija. Mi smo i za ulaganja i za otvaranje novih radnih mjesta, za sve, ali ne prodajemo dostojanstvo – jedinstveni su u svom stavu dubrovački branitelji.

Na konferenciji za medije također je bilo riječi i o nezadovoljstvu trenutnim spomenikom poginulim braniteljima na Pilama. Smatraju kako se može naći bolje rješenje, na zadovoljstvo svih. I u tom smislu su poslali zahtjev gradskim vlastima da se trenutni spomenik ukloni i postavi novi, primjereniji.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović