Grad

BLAGDANI U GRADSKIM TVRTKAMA Istražili smo tko je rekorder u dijeljenju božićnica

Božićnica

Blagdansko razdoblje vrijeme je darivanja. Ali i pojačane potrošnje. Konzumerizam je uhvatio maha pa se pred Božić i Novu godinu sumanuto troši, bez obzira na krizu u kojoj se nalazimo.

Očekuje se kako će potrošnja u prosincu ove godine biti na razini prošlogodišnje, a iznosit će čak 11 milijardi kuna! Ipak, istraživanja su pokazala da su kupci postali racionalniji te je posljednjih godina blagdanska košarica izmijenjena pa se kupuju praktičniji darovi. Blagdanska potrošnja je, podsjetimo, vrhunac imala 2008. godine kada je iznosila 12,5 milijardi kuna, a zadnje tri godine se kreće oko 11 milijardi kuna. Najviše se potroši između 19. i 24. prosinca.

Od bonova do kuna

A za sve blagdanske kupovine, hranu, regale… Treba i novca pa mnogim zaposlenicima odlično dođe isplata božićnica, koja je i ove godine, zbog krize, zamrznuta za javni sektor. No, u dubrovačkim gradskim tvrtkama te samom Gradu Dubrovniku kriza nije utjecala na isplate božićnica. Ipak, iako su blagdani pred vratima, dio komunalnih tvrtki u vlasništvu Grada Dubrovnika još nije donio odluku o isplati, i visini božićnica.

Zaposlenici Grada Dubrovnika svoje novčanike pojačat će ovih blagdana s iznosima od po tisuću kuna.
– Svim zaposlenicima Grada Dubrovnika bit će isplaćena božićnica do visine preostalog neoporezivog iznosa, u ukupnoj svoti od tisuću kuna po djelatniku. Sva prava djelatnika po kolektivnom ugovoru u 2014. godini bit će ispoštovana u cijelosti – odgovorili su na upit DuLista iz Gradske uprave. No, nije nam dostavljen ukupan iznos koji će se iz gradske blagajne isplatiti za božnićnice.
I 69 zaposlenika gradske tvrtke Vrtlar dobit će božićnice. Točnije bonove u iznosu od 800 kuna.
– Dar za djecu Vrtlar neće isplaćivati, ali će svi zaposlenici Vrtlara ove godine dobiti božićnicu u obliku bona u iznosu od 800,00 kuna – kratko nam je rečeno iz Vrtlara, što znači da će se za bonove osiguratui iznos od 55 200 kuna.
Iz dubrovačkog Vodovoda nisu nam dostavili podatak o visini božićnice, no istu će dobiti zaposlenici ove gradske tvrtke, ali i njeni umirovljenici.
– Vodovod Dubrovnik će i ove godine ispuniti svoje obaveze prema radnicima, umirovljenicima kao i osigurati poklone za djecu, što je bila praksa dosadašnjih godina. Još nije donijeta odluka o visini
iznosa i u kojem obliku (bonovi ili novac) će božićnica biti – ističe se u odgovoru Vodovoda Dubrovnik.
S druge strane, Libertas Dubrovnik ove godine isplatiti će božićnicu u iznosu od 1.000,00 kuna po zaposlenom u gotovini, a ukupan planira za tu svrhu je 335.000,00 kuna. Isplaćen je i dar za djecu od po 600 kuna po djetetu za što je Libertas osigurao iznos od 139.800,00 kuna.

Sanitat s najvećim iznosom

Direktor Čistoće Dubrovnik Pero Kaciga istaknuo je kako su se za blagdan sv. Nikole dijelili darovi za djecu u iznosu od po 600 kuna po djetetu, dok će se zaposlenicima za božićnice podijeliti bon u vrijednosti od 400 kuna, te novčani iznos koji još nije definiran, ali će se kretati u visini od 800 do 1500 kuna.
Najveće božićnice dobit će djelatnici Sanitata, ako iste budu isplaćene.
– Sukladno Pravilniku o radu iz 2012. godine, djelatnicima Sanitata isplaćuje se dar djetetu do 15 godina 600,00 kuna, božićnica u pojedinačnom iznosu 2.100,00 kuna i bon u naravi 400,00 kuna. Sve isplate su u okviru neoporezivih godišnjih iznosa – istaknuo je direktor Sanitata Valnetin Dujmović. No, naglasio je kako će uprava donijeti odluku o isplati božićnica ‘nakon što se napravi analiza poslovanja tvrtke obzirom na novonastalu situaciju u poslovanju, a vezano za novu Odluku koju je donijelo Gradsko vijeće’.
I zaposlenici Dubrovačko-neretvanske županije ove će godine dobiti božićnice. Riječ je o 1250 kuna po svakom zaposleniku, što će županijsku blagajnu koštati oko 1,2 milijuna kuna.
Inače, isplata božićnica spada u neoporezive naknade koje su regulirane Pravilnikom o porezu na dohodak. U njih spada i dar djetetu do 15 godina starosti (koje je do dana 31. prosinca tekuće godine navršilo 15 godina starosti) do 600,00 kuna godišnje, a prigodne nagrade u koje spadaju i božićnice mogu se isplatiti u visini do 2.500,00 kuna godišnje.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović