Zanimljivosti

BISKUPIJA DEMANTIRA, VJERNICI UZNEMIRENI Ukida se Župa svetog Andrije?

Crkva svetog Andrije

Vjernici Župe svetog Andrije posljednjih su nekoliko dana uznemireni zbog glasine koja se pojavila kako će biskup Mate Uzinić uskoro donijeti odluku o ukidanju te površinom jedne od najvećih župa u gradu s više od pet i pol tisuća vjernika.

Preciznije, Župa svetog Andrije trebala bi biti pripojena Župi Velike Gospe u povijesnoj jezgri. Također, 77-godišnji don Jozo Njavro prema tome bi trebao biti umirovljen, dok njegov župnik pomoćnik David Pahor također odlazi u drugu župu van Dubrovnika.
– To je pogrešno, još neću u mirovinu – kazao nam je don Jozo Njavro u komentaru ovih glasina, potvrdivši kako i nadalje ostaje u Župi svetog Andrije. Informaciju kako se župa ukida nazvao je ‘lažnom’.

– Pričaju koješta. Bablje priče – kratko je dodao don Jozo Njavro, koji je ove godine obilježio i 50. obljetnicu svećeničkog ređenja.
Kontaktirali smo i Dubrovačku biskupiju i dobili šturi odgovor kako ‘don Jozo Njavro ove godine neće biti umirovljen’. Pritom se ne navodi kad bi mogla nastupiti smjena niti tko bi ga mogao naslijediti.

– Ni u kojem slučaju se nije razmišljalo o ukidanju župe sv. Andrije, nego o drugačijem načinu pastoralne brige o toj župi. To se za sada neće dogoditi. Ako i kad se to dogodi, vjernici, a i zainteresirana javnost, će o tome biti pravodobno obaviješteni – kazali su nam iz Dubrovačke biskupije. Ipak, zanimalo nas je koja je definicija ‘drukčijeg načina pastoralne brige o župi’.

– O načinu pastoralne skrbi još će se promišljati te zasada neće biti nikakvih promjena. Kad i ako ih bude, vjernici, a i ostala zainteresirana javnost, bit će pravovremeno obaviješteni. No, niti jedna opcija ne uključuje ukidanje župe – čvrsti su u stavu neukidanja župe u Dubrovačkoj biskupiji.

Podsjetimo, 1512. godine na Pilama je u preuređenoj predromaničkoj crkvi svetog Andrije najprije ustanovljena kapelanija, čiji su kapelani skrbili za vjernike od Orsule na istoku do ‘Tri crkve’ na zapadu. Inače, prvi spomen crkve u arhivskim se spisima bilježi još 1286. godine, dok je gradnja dovršena 1349. godine. današnji oblik dobiva nadogradnjom 1512. godine. Kapelanija prerasta u župu 1850. godine, čiji broj vjernika stalno raste. Danas se prostire na šire područje oko zidina povijesne jezgre, točnije od Lijine Glavice i Tri crkve na zapadu, Bosanke na sjeveru te Orsule na istoku.

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist