DuList IN

‘BAJKERICA’ I SLANE BANANE Rianine avanture na Harley Davidsonu

'BAJKERICA' I SLANE BANANE Rianine avanture na Harley Davidsonu

Jedna hrabra i zanimljiva žena i njena knjiga – priča je to koja se večeras odvijala u Lazaretima. Autorica putopisne knjige Slane banane, novinarka, ‘bajkerica’ i avanturistica Riana Petanjek uz suradnju s Udrugom mladih Orlando oduševila je dubrovačku publiku ‘pričama s motora’.

Iako je većini poznata po tome što je prešla poznati američki Route 66 sama, i time je zaokupirala publiku većinu vremena, u knjizi je to zapravo samo manji dio, dok najveći dio zauzimaju priče iz Indije. Riana je u knjizi uz Indiju i Ameriku opisala i putovanja kroz Maleziju, Kuala Lumpur , Kambodžu, Tajland i Kubu. Njene knjige Slane banane ostalo je svega dvadesetak primjeraka koje je čuvala za predstavljanje knjige u Dubrovniku.

– New York nije grad koji ne spava, on jest lijep i treba ga posjetiti, ali nije toliko čaroban koliko ga se predstavlja, na mene je puno veći dojam ostavio Bangkok koji zaista jest grad koji ne spava – rekla je Riana Petanjek i tako srušila mnoge stereotipe okupljenima.

Put kroz Route 66 je trajao dva tjedna, a najviše se oslanjala kaže na pomoć lokalnih ljudi, pa je tako zahvaljujući jednom lokalnom čovjeku posjetila i Red Oak.

– Red Oak je mjesto za koje nećete nigdje u turističkim brošurama pročitati, i zato je uvijek najbolje pričati s lokalcima. To je mjesto kao iz bajke, kao neki potpuno izmišljeni svijet i neopisivo mi je drago što sam ga imala priliku posjetiti – dodala je avanturistica.

Indija ju je, kaže, očarala iako ne nužno uvijek pozitivno, pa je tako umjesto jedne godine koliko je tamo trebala živjeti otišla nakon šest mjeseci. Priznala je kako Indija ipak nije za svakoga, ‘jer za to sve vidjeti treba imati hrabrosti i prihvatiti da vi to ne možete promijeniti’ priznala je Riana.

– Nećete vjerovati, ali tamo sam ja zapravo bila atrakcija. Na ulici su čekali u redu da bi se slikali samnom jer sam bjelkinja i još k tome plave kose, to je za njih nevjerojatno – ispričala je Riana.

A publika je željno čekala objašnjenje ‘čudnovatog’ naziva knjige, zašto Slane banane?

– Slane banane su jelo koje me je pratilo kroz svaku zemlju u kojoj sam bila, negdje su me rasplakale a negdje nasmijale, ali one su dio moga putovanja, a kako bi to najbolje razumjeli ipak trebate pročitati knjigu – objasnila je ‘bajkerica’.

Putovanja ne planira previše, već se ona nekako, kaže, sama od sebe dogode. U planu već ima i novu knjigu o svome životu u Americi, a za naslov je otkrila da bi mogao biti ‘Alisa u zemlji čudesa’ ili nešto slično. Osim nove knjige postoje i planovi o snimanju dokumentarca. Kada je rekla kako je knjigu napisala u svega dva tjedna, i kako je prva verzija imala 400 strana, pa je morala skratiti u pola, planovi o novoj knjizi i dokumentarcu nimalo ne iznenađuju.
A o ljubavi za Dubrovnik i New York u kojem trenutno živi, rekla je kako Dubrovnik ipak vidi kao svoj grad zauvijek, dok New York ne vidi na taj način, pa ćemo je možda nekada u budućnosti vidjeti kao našu stalnu sugrađanku.

Želim svugdje živjeti bar malo – bila je završna poruka ove žene na Harley Davidson-u koja prkosi stereotipima o ljubavi muškaraca i motora i svjedoči o snazi ženske hrabrosti. Riana Petanjek je ime za koje ćemo sigurno još puno puta čuti.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist