DuList IN

BAD HOMBURG Elitno turističko i lječilišno središte

Bad Homburg

Želite li provesti miran, a ipak zanimljiv odmor u doslovnom smislu te riječi, nećete pogriješiti odlučite li se za njemački grad Bad Homburg.

Grad je to u kojem su uživali i liječili se brojni europski carevi i kraljevi te rusko plemstvo. Smješten je desetak kilometara sjeverozapadno od Frankfurta i ima 53 tisuće stanovnika, od čega je svega 300-injak Hrvata. Posebno nas se dojmila čistoća Grada i uređenost okoliša!

Naime, tamo nećete, kako to i prilići jednom turističkom gradu, naići na nepokošeno travu i korov uz cestu, niti ćete vidjeti primjerice opuške po putu. Ljubitelji shopinga također će doći po svoje jer u središnjoj ulici pruža vam se nepregledan izbor butiga i to onih specijaliziranih – od slastičarnica, candy shopova, butiga s robom, odjećom, donjim rubljem, prehranom, a tu je i mnoštvo cvjećara i ateliera. Zanimljivo je napomenuti kako se u Bad Hmburgu, bez obzira što je turistički grad, ne radi nedjeljom.

Poznat i kao grad bogataša

No Bad Homburg je puno više o navedenog! Razvoj grada započeo je još prije stotinjak godina kada su ga počeli posjećivati svjetski i europski carevi i kraljevi na odmor i liječenje. Danas je Bad Homburg prije svega elitno turističko i lječilišno središte, a poznat je i kao grad bogataša, u koji se doseljavaju stariji bogati Nijemci kako bi svoju treću dob proveli u miru i u blagodatima brojnih lječilišta.

Kao lječilišni centar poznat još od 19. stoljeća kada u njemu svoju ljetnu rezidenciju gradi njemački car Wilhelm II. Tragom toga grad posjećuju i u njemu borave mnogi drugi kraljevi i pripadnici plemstva. Grad ima i nekoliko lječilišta za razne bolesti, kao i poznate bazene Seedammbad i Taunustherme s velikim mogućnostima rekreacije.

Poznat je i po kockarnicama, a u njemu je otvorena jedna od najstarijih kockarnica u Europi Prvu su još davne 1841.otvorila francuska braća Blanc. Nju pak godišnje posjeti ni više ni manje nego 400-injak tisuća ljudi. Uz kasino i teniski klub, grad ima i najstarije golfsko igralište na kontinentu, a sjedište je i brojnih farmaceutskih tvrtki specijaliziranih za proizvodnju različitih preparata za zdravlje i ljepši izgled.

Nikome tko ga posjeti ne bi ni palo na pamet da se razvio iz malog sela zvanog Dietigheim. Prvi spomen ovog lijepog grada spominje se još davne 782. godine za vladavine Karla Velikog. Poznati vladar je naime u 13. stoljeću izgradio dvorac pod imenom Hohenberg od kojeg je i Bad Homburg kasnije dobio ime. Oznaku Bad dobio je 1912. godine.

U samom središtu grada nezaobilazna je za obići Kurhaus i tradicionalni Kaiser-Wilhelm-Bad sa 44 hektara velikim parkom, prelijepo uređenim i u kojem su izvori ljekovite vode s razlitim mineralnim sastojcima. Inače, radi se o najvećem parku u Europi kojeg redovno stanovnici Bad Homburga koriste za rekreaciju.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist