Vaše vijesti

BABIN KUK Nekad mjesto odmora, danas odlagalište otpada

Odlagalište na Babin kuku

Do sada nam je Babin kuk bio poznat kao područje ugostiteljsko-turističke djelatnosti visoke kategorije, kao mjesto odmora, šetnje i kupanja te kao mjesto stanovanja naših sugrađana na istočnom rubnom i južnom dijelu područja.

Međutim, sada možemo govoriti o još jednoj nedopuštenoj djelatnosti: stvorilo se više odlagališta građevinskog otpada kojima ovdje nije mjesto ni po zakonitom ni po estetskom kriteriju. Jedno od njih je na području bivšeg Vrtlara, s tolikom starošću da ćemo ga proglasiti u najmanju ruku arheološkim nalazištem.

Vlasništvo tog otpada nam nije poznato, a vremenom je i nadopunjavano. U neposrednoj blizini ovih dana odložen je i zemljani iskop kod skretanja Riječke ulica ka ljetnikovcu na Solitudu. Nije poznato je li ovo na nekin način spremište s kojeg će se materijal koristiti na nekom gradilištu. Ako se spustimo pored ljetnikovca na more i krenemo k lučici formiranoj od ranije vidjet ćemo veliko odlagalište raznog građevinskog otpada.

S odlaganjem na tom mjestu započeli su izvođači sustava kanalizacije, ovo odlagalište se po količini materijala mjenjalo, ovisno o intezitetu radova, međutim izvođači sa strane koji nemaju nikakve veze sa radovima na obali Solituda neprekidno donose svoj otpad tako da je sada količina otpada gotovo trostruko veća nego što je ikad bila na tom mjestu.

Nadalje, imamo tri odlagališta na kraju kampa u smjeru plaže Copacabana s obje strane ulice V.Lisinskog: na desnoj strani otvorena je ograda kampa i prvo postavljena znatna količina zemljanog i kamenog iskopa, a u novije vrijeme otpad druge vrste, crijep, malter i ulomci drva. S druge strane su dva odlagališta, jedno veća za kojeg bismo mogli reći da je djelomično radno, gdje se stalno dovozi i odvozi iskop i također melje kamen za agregat. Tu imamo i veće armirano-betonske ploče od neke srušene građevine.

Do ovog odlagališta je jedno manje sa nanesenom zemljom i iskopom i granje od čišćenja staza sa desne strane. Građevinski otpad je vjerujemo sa gradilišta hotela Argosy i Dubrovnik-President, pa vjerujemo da će invenstitor organizirati uspiješno saniranje ovih odlagališta,kao što je uspiješno izveo i izvodi dogradnju i rekonstrukciju hotela.

Sva odlagališta moraju biti sanirana sa stanovišta UPU Babin kuk, a prema Zakonu o otpadu 2009. godine i prema Zakonu o zaštiti okoliša 2007. godine i Zakonu o zaštiti prirode 2011 godine. Očekujemo da će konačno reagirati i nadležne institucije.

Marko Tomić

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist