Kultura

ANTIČKI SIKULI Svakodnevni život stanovnika naselja u Kaštelima

ANTIČKI SIKULI Svakodnevni život stanovnika naselja u Kaštelima

Izložba „Antički Sikuli“, autora Ivanke Kamenjarin i Ivana Šute iz Muzeja grada Kaštela, otvorena je ovaj petak u Kneževu dvoru.

Riječ je o drugoj ovogodišnjoj gostujućoj izložbi u Dubrovačkim muzejima, koja je nastala kao produkt suradnje Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja i Arheološkog odjela Muzeja grada Kaštela.
Na izložbi su, kroz tematske cjeline, prezentirani rezultati istraživanja antičkog naselja na lokalitetu Resnik kod Kaštel Štafilića s ciljem rekonstrukcije svakodnevnog života i djelatnosti koje su se odvijale u naselju. To je jedino antičko naselje u Kaštelima kojemu je sačuvano njegovo antičko ime Sikuli. Nastalo je u 2. stoljeću prije Krista, razvijalo se u dvije faze, a ugasilo se u 5. stoljeću nakon Krista, za vrijeme Seobe naroda.

Kao helenističko naselje osnovano je u 2. stoljeću prije Krista, u doba kada na istočnojadranskoj obali helenističke kolonije počinju slabiti, a nadiru Rimljani. Resnik, odnosno antički Sikuli, je važan upravo zbog te svoje prve faze, koja obuhvaća razdoblje 2. i 1. stoljeća prije Krista, od kada je vrlo dobro sačuvana arhitektura naselja
Naselje je bilo planski izgrađeno jer otkriveni raster pokazuje pravilan tlocrt s glavnom ulicom, blokovima kuća i ulicama između njih. Pronađen je i bedem koji je zatvarao naselje.

U 1. st. poslije Krista naseljavaju se veterani, novo naselje negira stariji raster, proširuje se izvan bedema, gradi se novo pristanište, a u polju niču vile rustike.

Bogati i raznovrsni nalazi keramike, oruđa, nakita, kao i novac nađen u kućama i u dvije nekropole, svjedok su svakodnevnog života njegovih stanovnika, koji su se bavili poljoprivredom, stočarstvom i trgovinom, a žene i tkanjem, vrlo cijenjenim onodobnim zanimanjem.

Autorima izložbe Ivanki Kamenjarin i Ivanu Šuti za ovaj projekt je dodijeljena nagrada Hrvatskog arheološkog društva „Josip Brunšmid“ za doprinos razvoju arheologije na području Hrvatske.
Izložba je prvi put otvorena u Kaštel Lukšiću, 2011. godine. Slijedeće je godine gostovala u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a 2014. godine u Staroj gradskoj vijećnici u Splitu. U Kneževu dvoru će ostati otvorena do 30. travnja 2015. godine.

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist