Aktualno

Anti Vlahoviću nagrada za životno djelo na tajanstvenom skupu u Dubrovniku

Anti Vlahoviću nagrada za životno djelo na tajanstvenom skupu u Dubrovniku

U petak 27. ožujka u Dubrovniku će se održati skup poduzetnika jugoistočne Europe, u okviru kojega će prvi puta biti dodijeljene i posebne nagrade i priznanja vrlo zvučnog naziva: ‘Stvaratelji za stoljeća’. Među njima je i nagrada za životno djelo u poduzetništvu, a pripala je Anti Vlahoviću, većinskom dioničaru i predsjedniku rovinjske Adris grupe. Zanimljivo je da organizatori dodjeljuju ukupno 63 nagrade, a njih čak 14, među kojima je i Vlahovićeva, upravo za životno djelo. O kakvim se nagradama točno radi, tko su organizatori, a tko sudionici skupa, istražio je tportal

Odmah u startu naišli smo na poteškoće jer podaci na mrežnoj stranici tvrtke Induco, koja se među ostalima predstavlja kao organizator, nisu ažurirani; navodi se gomila podataka o samoj konferenciji i velika lista sudionika. No do organizatora nismo mogli nikako doći, što prilično govori o njihovom renomeu. Unatoč brojnim pokušajima da saznamo točne informacije o zvučnoj konferenciji i načinu na koji se biraju laureati – naša potraga nije rezultirala plodom.

Također, o nagradi snažnog imena ‘Stvaratelji za stoljeća’ zna se vrlo malo, unatoč tome što je u javnosti prezentirana kao ‘međunarodna prestižna nagrada’. Ono što se zna jest da se dodjeljuje prvi put i da je selekcijski proces, koji je obuhvaćao predlaganje kandidata i odlučivanje o laureatima, trajao čak 20 mjeseci: od lipnja 2013. do siječnja 2015.

Čak 340 potencijalnih kandidata za nagradu

U taj su odabir bili uključeni brojni poduzetnici, poslovna udruženja, nevladine organizacije i državne institucije – no njihova imena, kao i nazivi institucija, ne otkrivaju se.

Ističu se međutim velike brojke: 186 predlagača iz devet zemalja nominiralo je ukupno 340 kandidata iz devet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švedske. Nakon analiziranih prijedloga i obrazloženja za 76 nominiranih kandidata odabrana su 63 najbolja.

Na internetskim stranicama samo se navodi 11-člani žiri predvođen predsjednikom Borisom Tihijem, profesorom ekonomije iz BiH, a među članovima je, zanimljivo, i Sandra Švaljek, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika.

Kako se najavljuje, ‘svečanosti dodjele nagrada i priznanja prisustvovat će oko 250 uzvanika, među kojima se očekuju i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministri za poduzetništvo i gospodarstvo, poljoprivrede i turizma zemalja iz kojih dolaze laureati te pripadnici diplomatskog zbora’…

Na popisu sudionika i Bandić!

Međutim iz Ureda premijera potvrdili su za tportal da Zoran Milanović nema u planu otići na ovaj skup. Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je za tportal kako je dobio poziv, ali da neće ići. Ni ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ne ide u Dubrovnik, kao ni ministar turizma Darko Lorencin. Iz nekog razloga vladajućima, koji se svaki dan slikaju gdje god stignu zbog predizborne kampanje, ova konferencija očito nije ‘napeta’.

Valja doduše napomenuti kako se isti dan u Splitu odvija konferencija sličnog imena u organizaciji časopisa The Economist, a ona će okupiti važne ličnosti iz svijeta politike i biznisa iz Hrvatske i cijele regije i na koju će naši dužnosnici itekako pohrliti: od premijera Milanovića do ministara Borisa Lalovca, Vesne Pusić, Vedrana Mornara, Siniše Hajdaša Dončića…

Dodatnu nelogičnost oko organizacije dubrovačke konferencije podgrijava i činjenica da se na popisu sudionika nalazi i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik kojem je trenutno boravište zatvor u Remetincu.

Organizatori među potvrđene sudionike navode i Sandija Češka, jednog od najbogatijih Slovenaca. Kad smo kontaktirali s njime preko slovenskih kolega, poručio je najprije da ‘nema pojma o čemu se radi’ te da je ‘na putu u SAD-u’. Ipak se prisjetio nešto kasnije da je organizatorima javio da ne može doći.

Organizatora nema ni u sudskom registru

Organizatori dubrovačkog skupa punog nepoznanica su Međunarodni ekonomski forum Perspektive iz Sarajeva, Poduzeće za trgovinu i zastupanje Induco sa sjedištem u Beogradu (a ima i podružnicu u Slavonskom Brodu) te tvrtka Promo-Global iz Zagreba.

Tvrtka Induco iz Beograda osnovana je u siječnju 2013.

Osnivači su Predrag Danilović iz Švedske, Tomanbay Rauf Toyer iz Švedske te Dragana Ilić iz Beograda, a prihodi ostvareni u 2013. iznosili su 2,7 milijuna dinara, odnosno svega 175 tisuća kuna. Iako se Induco na svojim mrežnim stranicama hvali svojim PR ekspertima i različitim uslugama, kolege novinari iz Srbije su nam rekli kako su direktor Dragan Petrović i njegov biznis posve nepoznati u susjednoj državi.

Što se tiče trećeg organizatora, Promo-Globala iz Zagreba, tvrtka ne postoji ni u sudskom registru Republike Hrvatske, ni u bazi Poslovne Hrvatske, pa do njenih osnivača i opisa poslovanja nije moguće doći, piše tportal.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist