Grad

ALARMANTNO Grad Dubrovnik traži hitnu kemijsku analizu vode

ALARMANTNO Grad Dubrovnik traži hitnu kemijsku analizu vode

Grad Dubrovnik zatražit će od Zavoda za javno zdravstvo hitnu kemijsku analizu vode iz Omble na teške metale i druge opasne tvari, nakon što je studija mikrozoniranja procjednih voda s Grabovice, koju je naručila Čistoća, pokazala ispust na dva mjesta, izvoru Omble i Baba.

Upravo se zbog dokazane (i već od ranije pretpostavljene) povezanosti Grabovice s Omblom traži dodatna detaljna kemijska analiza, koja bi trebala dati odgovor na pitanje o količini potencijalno opasnih tvari u vodi koju pijemo.
Inače, odlagalište Grabovica, čija je sanacija počela 2004. godine, moglo bi 2. siječnja 2017. godine biti zatvoreno. U ponedjeljak, 12. prosinca izvršit će se očevid pogona Čistoće i to u Župi dubrovačkoj, pod Dubom te na Grabovici.

Ukoliko Grabovica ne dobije prolaznu ocjenu Čistoći neće biti izdana nova petogodišnja dozvola za odlaganje otpada.
Da je u tijeku ishođenje lokacijske dozvole za novu fazu sanacije odlagališta Grabovica, potvrdila je i direktorica JP Čistoća Nataša Gabričević.

– Sve se radi sukladno važećoj regulativi, a jedan od uvjeta za izdavanje lokacijske dozvole je bila izrada studije o mikrozoniranju. Sukladno navedenom tvrtka Čistoća je naručila studiju koja je izrađena od strane ovlaštene tvrtke – rekla je Gabrićević, napominjući kako je posljednji put ovakvu studiju naručila Dubrovačko-neretvanska županija 2008. godine.

– Studiju smo proslijedili nadležnima za potrebe izdavanja eventualno potrebitih novih uvjeta za namjeravani zahvat na odlagalištu Grabovica. Inače, kroz projekt sanacije Grabovice, uz sustav otplinjavanja i sanaciju postojećih laguna, planirano je i postavljanje gabiona čime bi se povećao kapacitet odlagališta te omogućilo njegovo dodatno korištenje – pojašnjava direktorica Čistoće, ali i ističe kako nije realno za očekivati da se Grabovica može koristiti do otvaranja centra u Lučinom razdolju.

Svjesni delikatne situacije s odlagalištem otpada na Grabovici gradski vijećnici Kandidacijske liste građana birača Srđ je Grad još su krajem studenog istaknuli uvjete za prihvaćanje Prijedloga Proračuna za 2017. godinu, a među njima se nalazi i zahtjev (uobličen u amandman) da se sredstva namijenjena za infrastrukturu projekta golfa na Srđu, a riječ je o 25 milijuna kuna, prenamijene za svrhu hitne sanacije Grabovice te pronalaženja dugoročnog rješenja upravljanja otpadom. Konkretno, potvrdilli su nam vijećnici Srđ je Grad sredstva bi bila prenamjenjena za financiranje troškova transporta otpada iz grada, kako bi se prestala opterećivati Grabovica. Ukoliko bi takav amandman bio usvojen proračunom za 2017. godinu već u prvim danima nove godine Čistoća bi bila u financijskoj mogućnosti ‘izvoziti’ otpad iz Dubrovnika. Za pretovar otpada te organizaciju prijevoza i zbrinjavanje na odgovarajućoj deponiji izvan Dubrovnika, za oko 27 tisuća tona mješovitog komunalnog otpada bilo bi potrebno osigurati oko 22 milijuna kuna na godišnjoj razini.

-To predlažemo s obzirom da nam je na sjednici Gradskog vijeća situacija s Grabovicom bila predstavljena kao kritična, s otvorenom dvojbom da se već sada svakodnevno trujemo zagađenom vodom te zbog činjenice da ne postoje realna dugoročna rješenja. Zanemarivanjem ovog pitanja dovodi se u pitanje i smisao izgradnje novog pročistača – istaknuli su Srđevci.

Hoće li u zadnjim danima ove godine biti dovoljno pameti i političke volje da se napokon konkretno krene u rješavanje gorućeg problema zbrinjavanja otpada u gradu, jer Grabovica je tempirana ekološka bomba i samo je pitanje kad će eksplodirati na štetu svih stanovnika Dubrovnika.

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist