Natrag
17.10.2017 17:17

facebook

twitter

google

rss

dulist

117 godina hotela Imperial

30.1.2014 @ 10:11 Dulist dulist IN

Podijelite:

Dubrovački hotel Hilton Imperial ovih dana ima puno razloga za slavlje, prije svega zbog proslave svog 117. rođendana.

Naime, 29. siječnja 1897. godine dan je koji je uvelike promjenio povijest turizma u Dubrovniku, koji je dotad imao svega četiri hotela vrlo skromnoga smještajnog kapaciteta, te se premalo putnika odlučivalo na skupo putovanje do dalekog Dubrovnika. Prekretnica je svakako otvorenje Grand hotela Imperial, prvog modernog smještajnog objekta s kojim je uz tradicionalno pomorstvo počela dobivati iznimnu važnost i turistička gospodarska djelatnost.

Svečanost otvorenja Imperiala bila je spektakularna. To je bio prvi hotel u Dubrovniku koji je imao vlastitu električnu rasvjetu, centralno parno grijanje , tekuću hladnu i toplu vodu, sobe opremljene kupaonicama, prvo električno dizalo , sobnu signalizaciju, salone za čitanje i igranje, posebnu dvoranu za sastajanja gospođa, prostrani restoran, kavanu, vidikovac na ravnom krovu, a goste je po prvi put posluživalo profesionalno osoblje.

Tad je Imperial imao samo dva kata, a njegov se smještajni kapacitet sastojao od 70 soba opremljenih stilskim namještajem. Zanimljivo je spomenuti da je u to doba u Dubrovniku bio razvijeniji zimski turizam od ljetnoga, te da se isprva hotel ljeti zatvarao. Njegovi gosti su govorili da je to hotel koji ima dušu. U bogatoj Imperialovoj kronici ostalo je zapisano da su u kolovozu 1936. godine u hotelskom vrtu plesali britanski kralj Edward VIII. i Amerikanka Wallis Simpson, zbog koje se nedugo zatim vladar velikog svjetskog imperija odrekao prijestolja.

Od 2005. godine., nakon temeljite obnove i rekonstrukcije i u vlasništvu Atlantske plovidbe, Imperial postaje član renomirane hotelske grupacije Hilton, gdje bilježi zavidne rezultate, osvajajući više puta titulu za najbolji Hilton u Europi. Posljednja nagrada dolazi od samih gostiju putem priznatog portala Tripadvisor, koji je i ovog puta Hilton Imperial svrstao u Top 25 hrvatskih hotela.

– Neke se stvari nikad ne mjenjaju. Gost je uvijek na prvom mjestu, a naglasak je na pružanju personalizirane usluge i planiranja usluge do najmanjih detalja. Stavljamo se u ulogu gosta i fokusiramo se ne samo da udovoljimo zahtjevima gosta, već da nadmašimo njegova očekivanja – komentirao nam je glasnogovornik Hilton Imperiala, Vlaho Margaretić.

Dubrovčani Imperial nazivaju i ‘hotel koji mnogo pamti’, a takav naziv mu uistinu pristaje jer je bio svjedok i neposredni sudionik mnogih zanimljivih dubrovačkih zbivanja.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana