Aktualno

POBJEDA ZA DUŽNIKE Ivica Ban: Ustavni sud je presudio protiv Sanitata

POBJEDA ZA DUŽNIKE Ivica Ban: Ustavni sud je presudio protiv Sanitata

Ustavni sud RH ukinuo je presude Županijskog suda u Dubrovniku vezano za naplatu parkinga od strane Sanitata, stoji u e-mailu koji je na adresu DuLista uputio odvjetnik Ivica Ban, inače dugogodišnji borac protiv Sanitata odnosno njegove naplate na gradskim prometnicama.

PRESUDU U CJELOSTI POGLEDAJTE OVDJE!

Kako se navodi u sudskoj presudi koju je Ban dostavio riječ je o slučaju koji je pokrenuo M.M., a vezano za dug od 1 105 kuna sa zateznim kamatama po nalogu za ovrhu još iz 2014. godine.
Naime, u tom slučaju Općinski sud u Dubrovniku presudio je protiv Sanitata i ustvrdio kako ta tvrtka nema pravo naplaćivati cjelodnevni parking. Županijski sud u Dubrovniku tu je presudu ukinuo rekavši među ostalim kako je ‘pravna osnova za naplatu parkirališne karte je ugovor o korištenju javnog parkirališta što ga je korisnik sklopio s organizatorom parkirališta time što je parkirao svoje vozilo na javnom parkiralištu pod naplatom’.
Stvar završava na Ustavnom sudu gdje M.M. navodi kako je ‘već u postupku pred prvostupanjskim sudom isticao kao bitne prigovore da se od dana stupanja na snagu presude Visokog upravnog suda, kojom se ukida Odluka Grada Dubrovnika, u postupcima koji nisu pravomoćno dovršeni, više ne mogu primjenjivati odredbe ukinute Odluke, da su odredbe o tzv. dnevnoj parkirališnoj karti iz ukinute Odluke ništetne zbog svoje suprotnosti s načelom savjesnosti i poštenja te jednakosti činidbi, da je tzv. “dnevna parkirališna karta” po svojem sadržaju, svrsi i svim drugim elementima posve identična ranijoj “novčanoj kazni” zbog neplaćanja parkiranja, koju je Ustavni sud ukinuo 2009. godine pa da odredbe o dnevnoj parkirališnoj karti nisu u suglasnosti s Ustavom i zakonom, odnosno da su ništetne”.

U tužbi se nadalje navodi kako ‘su odredbe o parkirališnim zonama i cijenama na javnim parkiralištima ništetne i iz razloga što su parkirališna mjesta bila određena bez potrebne suglasnosti Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske te od strane gradonačelnika koji ih nije bio zakonski ovlašten donositi. Navodi da zaključci gradonačelnika Grada Dubrovnika o utvrđivanju zona, vremena i cijena na javnim parkiralištima nisu bili javno objavljeni u “Službenom glasniku Grada Dubrovnika” pa stoga ni ne obvezuju podnositelja. Ističe da navedene prigovore prvostupanjski sud u svojoj presudi nije uopće razmotrio jer je smatrao da je tužba u konkretnom sporu “dostatno neosnovana”, a na tu presudu se on nije mogao žaliti jer je u cijelosti bila donesena u njegovu korist. Smatra da se drugostupanjski sud, odlučujući po žalbi protustranke, osim paušalno, uopće nije osvrnuo na te njegove, ranije istaknute, prigovore pa stoga smatra da je osporena presuda arbitrarna jer ne sadrži ozbiljne, relevantne i dostatne razloge za ocjenu kakva je odlukom dana’.

– Ustavni sud presudio u korist našeg sugrađanina M.M. kojega je tužio Sanitat zbog neplaćanja tzv. dnevnih parkirališnih karata po ukinutoj Odluci o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku (Odluka Ustavnog suda RH, br.: U-III-1673/2015 od 25.05.2017.g.) – objasnio je Ban na svom Facebooku profilu.
– To bi trebalo značiti da će ubuduće sudovi u svim sudskim sporovima koji su još u tijeku, tj. u kojima još nije donesena pravomoćna presuda, suditi u korist korisnika parkiranja – navodi Ban te dodaje kako će ta odluka Ustavnog suda vjerojatno biti samo od utjecaja na sudske sporove koji su još u tijeku, tj. u kojima još nije donesena pravomoćna odluka, a što se tiče pravomoćno okončanih sporova, ta će odluka biti od koristi samo onima koji su protiv takvih pravomoćnih presuda podnijeli ustavne tužbe u predmetima gdje Ustavni sud ocijeni da su one dopuštene. Naravno, novo Gradsko vijeće Grada Dubrovnika kao vlasnik gradske komunalne tvrtke Sanitat, može, uvažavajući takvu odluku Ustavnog suda, donijeti političku odluku da se obeštete i oni građani čiji su sudski sporovi okončani prije pravorijeka Ustavnog suda – navodi Ban.

Ustvrdio je kako je napomenuti da je od posebne važnosti to što zauzeto pravno shvaćanje “da se opći akt jedinice lokalne samouprave, u konkretnom slučaju Odluka o organizaciji, načinu naplate i kontrole parkiranja u Gradu Dubrovniku, ne može više primjenjivati od strane sudova nakon njegovog ukidanja od strane Visokog upravnog suda (lipanj 2014. godine), nije samo stav vijeća Ustavnog suda koje je donijelo tu odluku, već da je takvo načelno pravno stajalište zauzeto na Stručnom sastanku Ustavnog suda održanom dana 9. svibnja 2017.
Ovakvo se pravno shvaćanje oslanja na pravno shvaćanje zauzeto u predmetu Europskog suda za ljudska prava “Broniowski protiv Poljske” (presuda, Veliko vijeće, 22. lipnja 2004., zahtjev br. 31443/96):
“184. … imperativ održavanja legitimnog povjerenja građana u državu i pravo koje ona stvara, inherentan vladavini prava, zahtijeva od vlasti da eliminiraju disfunkcionalne odredbe iz pravnog sustava i isprave izvanpravnu praksu (to rectify the extra-legal practices).” – piše Ban.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist