Aktualno

FOTO/VIDEO Brojni vjernici dočekali sarkofag s neraspadnutim tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića

FOTO/VIDEO Brojni vjernici dočekali sarkofag s neraspadnutim tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića

Sarkofag s neraspadnutim tijelom drugog hrvatskog sveca sv. Leopolda Bogdana Mandića stigao je večeras u Dubrovnik nešto iza 20 sati.

U Hladnici ga je dočekalo mnoštvo vjernika, a tom prilikom katedralni župnik don Stanko Lasić je za DuList izjavio:

-Ja osobno, a i cijeli naš grad, svećenici, redovnici i redovnice, cijeli Božji puk je nekako ushićen jer ovo je večer koja se svih tiče i koja sve pokreće, koja nas čini ne samo članovima Crkve, već i ponosnima što imamo sveca koji je naše gore list, iz našeg susjedstva, franjevca, kapucina, koji je doista osvjetlao obraz našeg naroda te koji je ostao svjetionik kroz sve ove godine i desetljeća. Ovo je velik Božji dar i veliki pohod jednog sveca u onom neraspadnutom tijelu našemu gradu, biskupiji, županiji. Svi se osjećamo sretni i zadovoljni i vjerujem da će večer, noć i sutrašnji dan do 14 sati doista biti duhovno okupljalište, molitveno bdijenje, prigoda za sveti sakrament pomirenja te za svijest da sa svecima najbolje komuniciramo ako im se molimo, od njih tražimo zagovor te ako ih nasljedujemo. On je bio svetac kojeg svi mogu nasljedovati, od male djece, osoba s posebnim potrebama, svećenika, pokornika, grešnika, domoljuba. On je bio velik domoljub, jer iako je živio u Italiji uvijek je govorio da mu je srce ‘na onu stranu Jadrana’. Osjećao je da pripada ovom narodu i ovoj Crkvi, a bio je širok prema svim drugima. Bio je ekumenist, trajno opredijeljen za jedinstvo kršćana – izjavio je don Stanko Lasić.

Nakon dolaska sarkofaga formirana je svečana procesija koja će u pratnji festanjula, trombunjera i bratima dubrovačkih bratovština ići prema Gospi od Milosrđa gdje će biti svečani doček. Obred dočeka predvodito je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije.

Od 21 sat s DuListom pratite uživo boravak svečeve relikvije iz Biskupijskog svetišta Gospe od Milosrđa, sve do nedjelje, 17. rujna do 14 sati.

Sarkofag će cijelu noć biti izložen u crkvi Gospe od Milosrđa. Vjernici će moći doći i u miru se pomoliti svecu za zagovor kod Boga, zahvaliti mu za primljene milosti ili jednostavno meditirati o njegovom životu, razmatrati o čudesnom Božjem djelovanju u životu sveca te prepoznavati Božje djelovanje u svome životu. Za vrijeme noćnih sati u crkvi će biti organizirano bdijenje koje će predvoditi fra Mijo Šarčević, župnik vikar župe sv. Vida Varaždin. Bdijenje će završiti misom u 4 sata ujutro koju će također predvoditi župni vikar Šarčević, a nakon toga slijede svete mise.

 

 

 

 

 

Pročitajte još

NE DAJTE DA BUDE VAŠA 83 posto građevinskih tvrtki propada

Dulist

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist